סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קולנוע
לוח האירועים 2025 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
  
101112
13141516171819
20212223242526
27282930
ביקורת
 
מאת: נחום מוכיח עולים השבוע: "הברוטליסט" ועוד
 

 
 
"הברוטליסט" יצירת מופת נדירה בכיכובו של אדריאן ברודי, "אני עדיין כאן" סרטו של הבמאי הברזילאי המצוין וולטר סאלס  ועוד


"הברוטליסט" (ארה"ב-אנגליה 2024) *****
דרמה. סרטו של בריידי קורבט. מסעו של האדריכל היהודי יליד הונגריה לסלו תות' (אדריאן ברודי), שהיגר מבודפשט לארה"ב אחרי מלחמת העולם השנייה, כשהוא חסר כל. הוא הופרד בכוח מאשתו ומאחייניתו היתומה שנשארו מאחור, בהמתנה להצטרף אליו לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, כשיתאפשר.

לאסלו מתארח אצל בן דודו אטילה (אלסנדרו ניבולה) המתגורר בפילדלפיה. בן הדוד מנהל חנות רהיטים, ומעסיק בה את לאסלו, שהוא אדריכל בסגנון הבאוהאוס, עד שימצא עבודה קבועה. השניים מוזמנים לשפץ את ספרייתו של התעשיין העשיר הריסון לי ואן ביורן (גאי פירס). את ההזמנה מבצע בנו הארי (ג'ו אלווין) כהפתעה, ללא ידיעת הריסון. כשהוא נקלע במפתיע לאזור השיפוץ הוא זועם על המהלך שבוצע ללא הסכמתו ומגרש את השניים. הארי מסרב לשלם ללאסלו בתואנה שגרם נזקים. אטילה דורש מלאסלו לעזוב את ביתו עקב כישלון הפרויקט המשותף והאשמות כוזבות של אשתו מאגי לי (סטייסי מרטין) כי לאסלו מטריד אותה. לאסלו עובר להתגורר בבית מחסה שם נמצא גם גורדון, אב חד הורי עימו הספיק להתיידד. הוא עובד בעבודות מזדמנות ומתחיל לצרוך הרואין.

הריסון מגיע לבקר את לאסלו ומספר לו שקהילת האדריכלים שיבחה את העיצוב המודרני שלו, וכי הוא למד על עברו המפואר. הוא משלם לו ומזמין אותו למסיבת חנוכת הספרייה. במסיבה לאסלו מספר על שאיפותיו להשאיר חותם בעולם האמנות, והריסון מצידו מזמין אותו לנהל פרויקט בנייה של מרכז קהילתי נרחב לזכר אימו המנוחה.
לאסלו עובר להתגורר באתר הבנייה ומתחיל לפקח עליה. הוא מעסיק בפרויקט את גורדון, ושניהם מתגוררים יחד וממשיכים בהתמכרות להרואין.

במקביל פועל עורך הדין של הריסון לזרז את הליך הגירת אשתו ואחייניתו לאמריקה. לאסלו ממתין לאשתו ארז'בט (פליסיטי ג'ונס) ואחייניתו סופיה (רפי קאסידי) בתחנת הרכבת, ומגלה כי בשל הרעב בתקופת מלחמה ארז'בט סובלת מאוסטאופורוזיס ומרותקת לכיסא גלגלים. השניים ממשיכים בחייהם, בעוד הפרויקט עליו שוקד לאסלו נמשך, וחיי השניים יהיו מלווים בעוד מהמורות, מכשולים והתנסויות. 215 דקות.  הברוטליסט



הברוטליסט, תמונה באדיבות Tulip Entertainment


ביקורת

אומר מייד: "הברוטליסט" הוא יצירת מופת נדירה, שלא ראיתי משהו דומה לה הרבה מאוד שנים. סגנון האדריכלות ברוטליזם מאופיין בבנייה בבטון
 חשוף ובשימוש בצורות בסיסיות ומגוונות.  המבנים הברוטליסטיים נראים בדרך כלל כבדים ומאסיביים. וזהו כמובן דימוי למצבו של גיבור היצירה, לאסלו. הוא מגיע מטראומת השואה לארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. הוא אמנם מקבל את ההזדמנויות שלו להמחיש את מה שהוא הכי טוב בו, אבל לכל אורך הדרך הוא מנוצל על ידי ה"קפיטליזם החזירי". מערכות היחסים שנוצרות לו עם אנשי השמנא והסלתא של פילדלפיה הן נצלניות ואכזריות כלפיו. מצד אחד, מפרגנים לו ומשלמים לו בעבור כשרונו. מצד שני, כשמרגישים שהוא "תפס תחת", או שבשלב כלשהו אין כבר צורך בו, קל מאוד להיפטר ממנו. בסופו של דבר הסרט ממחיש - כמסר מוביל - את התנפצות החלום האמריקני של תות'. אך בעוד עבודות הבטון הכבדות שלו מעידות, בגלוי ובמוסתר, על מסלול החיים הקשוח שחווה בתקופת השואה ואחריה, אמריקה מצד אחד מאירה לו פנים, אך במקביל בועטת בו חזק. לא סתם אחד האימאג'ים הוויזואליים הבולטים שבסרט הוא פסל החירות הפוך.   

הסיפור של תות' מרגיש כמו ביוגרפיה אמיתית, אבל הוא לא מבוסס על זו של אדם ספציפי אלא על דמויות של מספר ארכיטקטים יהודיים שנמלטו מהונגריה בעקבות השואה והקימו לעצמם חיים וקריירה חדשים באמריקה. גם חלק מהעובדות המצוינות בסרט מדויקות. למשל, הביאנלה הראשונה לארכיטקטורה אכן התקיימה בוונציה ב-1980.


השחקן אדריאן ברודי היהודי, בעל האף הנשרי הארוך והמבט המיוסר, מתאים כמו יד לכפפה לדמותו של לאסלו תות'. ידוע שנעשה שימוש בבינה המלאכותית כדי לגרום לו להישמע בעל מבטא הונגרי אמין, אבל לדעתי הנתון הזה לא גורע כהוא זה מתצוגת המשחק הפנומינלית שלו. הוריו שניהם יהודים. אביו אליוט ברודי הוא מורה להיסטוריה ואילו אמו, סילביה פאלאצ'י, צלמת סטילס ידועה, היא ממוצא יהודי-קתולי הונגרי (אמה הייתה יהודייה). פאלאצ'י נמלטה כילדה מהונגריה לאחר דיכוי המרד בהונגריה ב-1956, על ידי הקומוניסטים.
הסרט הוא גם בעל מוטיבים "ציוניים", פועל יוצא של יהדותם של הגיבור ובני משפחתו. המוטיב היהודי, עברית של תפילות בית כנסת וכמיהה לעלות לארץ ולהתיישב בירושלים. 

ברודי, שזכה ב-2002 באוסקר על תפקידו בסרטו של רומן פולנסקי "הפסנתרן", עשוי לזכות בפרס גם הפעם, ובצדק. גם הסרט עצמו, עבודתו השלישית באורך מלא של בריידי קורבט, בעל סיכויים גבוהים לזכייה. הוא מקורי, מיוחד, בעל אמצעים אמנותיים לא שגרתיים ותחביר קולנועי מקורי ובעל מעוף. הצילום של הבריטי לול קראולי ייחודי בתפישה הוויזואלית שלו. היא לופתת את הגיבור ושאר נפשות פועלות בחיבוק צמוד ומלווה אותן לכל אורך הדרך מבלי להניח להן. בכך נוצר באמצעות הצילום אפקט קלסטרופובי מלחיץ, המועצם על ידי המוזיקה המקורית העוצמתית שהלחין דניאל בלומברג. בחלק לא קטן של סצנות היצירה נשמע ברקע תקתוק חדגוני קבוע, כמו מטרונום פנימי המכתיב את קצב הסרט. "הברוטליסט" הוא אפוס בסגנון של פעם. גדול, רחב יריעה, מלא בפרטים ובתפניות עלילתיות. אבל בשורה התחתונה, המסר שלו: אמריקה היא כבר לא גן עדן למהגרים. היא יודעת לנשוך – והדברים האלה מתכתבים כידוע עם המציאות. אל תחמיצו את "הברוטליסט", למרות אורכו: קצת יותר משלוש וחצי שעות, כאמור.


 


 
"אני עדיין כאן" (ברזיל 2024) **** וחצי

דרמה. סרטו של וולטר סאלס. בראשית שנות ה-70 חוזר רובן פייבה, חבר קונגרס לשעבר, לברזיל, לאחר שש שנות גלות עצמית בעקבות הדחתו לאחר ההפיכה הצבאית ב-1964.  הוא גר עם אשתו יוניס (פרננדה טורס) וחמשת ילדיהם בבית שליו ליד חוף למלון בריו דה ז'נרו, בעודו ממשיך לעסוק בפעילות אזרחית ולסייע למהגרים פוליטיים. חיי בני המשפחה נראים לכאורה רגועים, אך העננה הפוליטית שמרחפת מעל ברזיל מאיימת לשבש את שגרת חייהם. בינואר 1971, פשיטה צבאית על ביתם מובילה למעצרו ולהיעלמותו של רובן. יוניס מתחילה לחקור בפומבי את היעלמותו, אך נעצרת בעצמה ועוברת עינויים במשך 12 ימים. בתם המתבגרת, אליאנה, נעצרת אף היא למשך 24 שעות. מאבקיה הציבוריים של יוניס מעלים זעם מתון בתקשורת וחברי בני המשפחה מצליחים לגרום לרשויות למסור ליוניס מידע חלקי על גורלו של רובן. יוניס ומשפחתה ממשיכים במאבק הנואש שלהם, בניסיון לחשוף את האמת בנוגע להיעלמותו של רובן. 135 דקות.  אני עדיין כאן



אני עדיין כאן, תמונה באדיבות בתי קולנוע לב


ביקורת

מאחורי הבמאי הברזילאי המצוין וולטר סאלס לפחות שני סרטים מעולים קודמים: "תחנה מרכזית ברזיל" (1998) ו"דרום אמריקה באופנוע" (2004). לזה האחרון יש זיקה מסוימת לסרט שלפנינו. הוא עסק במסעו של צ'ה גווארה כרופא ברחבי דרום אמריקה, לפני שהפך למהפכן. כלומר, בשני הסרטים ניכר העיסוק בפוליטיקה. "אני עדיין כאן", שנכתב על ידי מורילו האוזר והייטור לורגה, מבוסס על ספר זיכרונות
 שחיבר מרסלו רובנס פייבה, בנו של רובן, העוסק במאבקה של אמו יוניס פייבה האקטיביסטית, עקב היעלמות בעלה בתקופה בה שלטה בברזיל הדיקטטורה הצבאית.

הסרט טעון, דחוס, מעביר את התחושה הקשה של אי הוודאות באשר לגורלו של אב המשפחה. תחילה הוא מתמקד בחיים הטובים של בני המשפחה החיה בסמוך לחופים הציוריים של ריו דה ז'אנרו. אלא שבהמשך, לאחר הטראומה שחווה המשפחה, העניינים נעשים רציניים וכבדים ומתמקדים בפעילותה העיקשת והנמרצת של יוניס. מגלמת אותה כאמור זוכת פרס גלובוס הזהב והמועמדת לאוסקר פרננדה טורס, המפגינה משחק מעולה.


"אני עדיין כאן" מתכתב עם סרטים שתיארו את המשטרים הדיקטטוריים והחונטות הצבאיות בארגנטינה ובצ'ילה, ולי הזכיר במיוחד את "נעדר" (1982), של קוסטה גברס, בו כיכב ג'ק למון.


 


 
"לא יום ולא לילה" (ישראל 2024) ****


דרמה. סרטו של פנחס וויה. משפחה של חוזרים בתשובה ממוצא מזרחי מנסה להתנתק מעברה ולהשתלב בקהילה החרדית האשכנזית בבני־ברק. הבן רפאל (אדם חתוכה פלד) הוא תלמיד מצטיין ועילוי, אך הדבר לא עוזר לו להתקבל לישיבה האשכנזית פוניבז'. אמו, אהובה (מעיין עמרני), מנסה לשנות את רוע הגזרה בדרכי נועם. האב שמואל (אלי מנשה), שיפוצניק פשוט עם אמונה גדולה, מתקשה להשלים עם הפגיעה בבנו. בדרכו המחוספסת מנסה שמואל להיאבק בהחלטה, אך המהלך גוזר על המשפחה נידוי – וכל ילדיה מגורשים ממוסדות החינוך של הקהילה. התפתחות דרמטית ובלתי צפויה מטלטלת את בני המשפחה ואת סביבתם, ויורדת לשורשי אמונתם המשותפת. 90 דקות.  לא יום ולא לילה


לא יום ולא לילה, תמונה באדיבות טרנספקס

ביקורת

האפליה והקיפוח של בני עדות המזרח כשהדברים מגיעים להשתלבות בעולם הישיבות האשכנזי, אלה עובדות ידועות. הגזענות האשכנזית אל מול התלמידים הספרדים היא ברורה וגלויה. במקרה הפיקטיבי שלפנינו מדובר בעילוי, תלמיד חכם נלהב, בן משפחת גבאי, שחש תסכול עמוק מכך שהרב שלו (שמואל וילוז'ני) לא מוכן לדאוג לכך שהוא ימשיך את לימודיו בישיבה אשכנזית יוקרתית. בייחוד כשמדובר בחוזרים בתשובה, שהם מלכתחילה סוג ב'. והדבר משפיע על כל בני הבית. האם מנסה בדרכה המתונה והלא מתלהמת לגרום לדבר לקרות, אבל זה לא מצליח לה. והגישה של האב, שנכנס לתמונה, יותר קיצונית.

מאחר שמדובר במשפחה של חוזרים בתשובה ניכר כי לאב, העובד כקבלן שיפוצים, יש עדיין ספקות בכל הקשור לאמונה. הוא אף מתלבט האם לחבוש מגבעת באירוע בר המצווה של בנו, המבקש שאכן יעשה זאת.

סרט הביכורים של פנחס וויה, שאת תסריטו חיבר עם אהרון ישראל, אכן דן, בין היתר, בשאלות אמונה, עוצמתה ותוקפה. וכאשר נושא האפליה העדתית צף, עולה ומאיים על כל המרקם המשפחתי, הדיון מתמקד בנושא הצורב הזה.


הבימוי של וויה דידקטי, איטי וחודר אט אט לנשמה. אלא שהוא מכיל גם פתרונות של שכר ועונש בעלי היבטים מוסריים שנויים במחלוקת. ועדיין, זהו סרט חשוב, בנושא שעד עתה דנו בו בקולנוע הישראלי בעיקר בקלילות ובהומור (סרטי "בחורים טובים", למשל). ארבעת השחקנים המהווים את הצלעות המרכזיות של הסרט (אלי מנשה, מעיין עמרמי, שמואל וילוז'ני ובעיקר התגלית הצעירה והמפתיעה אדם חתוכה פלד) עושים עבודה טובה מאוד שמשרתת את הנראטיב.


הרקע של הבמאי מעניין. הוא בן למשפחה אשכנזית. הוריו ילידי צרפת. אביו התגיירה והפך חרדי ואימו בת למשפחה חילונית. הוא גדל במשפחה חרדית, עזב את הדת ואת הבית בגיל 16, הסתובב ברחובות עם חבר'ה כמותו  וצרך יחד איתם אלכוהול וגראס. אלא שבזכות סבתו הפריזאית הוא נחשף לעולם האמנות והקולנוע, למד כבר בגיל 20 ב"קמרה אובסקורה" והושפע לא מעט מיוצרי קולנוע איראניים. כל המורכבות הזאת באה לידי ביטוי ב"לא יום ולא לילה".

 



"התינוקת" (צרפת 2023) *** וחצי

דרמה. סרטו של גיום ניקלו. ג'וזף (פבריס לוקיני), סופר מזדקן החי בפריז, מקבל בשורה על אובדן קשה: בנו נהרג בתאונה, יחד עם בן זוגו. בהמשך מתברר לו כי השניים היו בתהליך של הבאת תינוקת לעולם, באמצעות פונדקאית מבלגיה. ג'וזף יוצא למסע לבלגיה, בתקווה שיצליח לתפוס את מקום בנו ובן זוגו ולהפוך לסב של התינוקת שעתידה להיוולד. כך יוכל אולי  להיות הסבא (והאבא) שמעולם לא היה, ולגדל את התינוקת הקטנה לאחר הלידה, אלא שהפונדקאית הצעירה, ריטה (מארה טאקן), מתגלה כבחורה קפריזית, בעלת אופי עיקש ורצונות משלה. ובנוסף לכך, החוק הבלגי עומד לצדה. מה יעלה בגורל התינוקת? 92 דקות.  התינוקת



התינוקת, תמונה באדיבות קולנוע חדש


ביקורת

מדובר בדרמה אנושית שמציבה בפני ג'וזף אתגר גדול. מצד אחד, הוא לא היה בקשר עם בנו, שכן התקשה מאוד לקבל את בחירתו הרומנטית. מצד שני נופלת כאן לידיו הזדמנות לאמץ בת משפה קטנטונת שיש לה את ה-DNA של בנו. ובכך יוכל לעשות אולי גם תיקון על התנכרותו לבנו ולבן זוגו. פבריס לוקיני הוא שחקן נפלא ("הטוב עוד לפנינו", "בתוך הבית", "הקומה השמינית"), אבל דווקא בסרט הזה יכולותיו באות פחות לידי ביטוי. מה גם שהסיפור מאוד פשוט וישיר, וגם אם יש בו תפניות עלילתיות כאלה ואחרות, אין בסרט יותר מדי הפתעות והוא נותר די ברור ושטוח לכל אורכו.


  




"הקוף" (ארה"ב 2025)

אימה. סרטו של אוזגוד פרקינס. מבוסס על סיפור של סטיבן קינג.  האחים התאומים האל וביל (את שניהם מגלם תיאו ג'יימס) מוצאים בעליית הגג של אביהם צעצוע מוזר בדמות קוף. מאותו רגע סדרת תאונות מחרידות מתרחשת בעיירה שבה הם מתגוררים. השניים מחליטים להיפטר מהצעצוע בתקווה שהתאונות ייפסקו. השנים עוברות והאחים מתרחקים זה מזה ושוכחים מהצעצוע. אלא שמתברר כי הקללה עדיין לא הוסרה. 130 דקות. 
  

  

 
"להציל את החווה" (אוסטרליה 2024)

דרמה. סרטו של ג'ון שידי. במטרה להציל את החווה המשפחתית באוסטרליה יוצאים אנני בת ה-11 והכלב ראף לתחרות לכלבים באנגליה. יחדיו הם יתגברו על מכשולים ואויבים רבים, יפיצו אהבה וינסו לעזור למשפחתם. 91 דקות.

 

  


20/02/2025   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע