סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קלאסי
לוח האירועים 2025 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
  
101112
13141516171819
20212223242526
27282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן רני קלדרון מנצח על "ג'אני סקיקי"
 

 
 
לא הבאנו במאי להפקה, אני אחראי גם על הצד התיאטרלי. אנחנו שומרים על קשר בין טקסט לתנועה ולמשחק, הכל מחובר."
המנהל המוזיקלי של סינפונייטה ב"ש מנצח ומביים את האופרה "ג'אני סקיקי" של פוצ'יני. ריאיון


נבחרת סולנים מרשימה

ב-20 במרץ 2025 תתקיים בכורת האופרה הקומית "ג'אני סקיקי" של פוצ'יני בביצוע הסינפונייטה הישראלית באר שבע, בהפקה קונצרטנטית עם נבחרת סולנים מרשימה.

התזמורת, שרני קלדרון הוא מנהלה המוזיקלי ונוסדה בשנת 1973, נשארה התזמורת היחידה המשרתת את אזור הדרום מאז היווסדה ועד היום.

מקים התזמורת היה בנץ כרמל, סגן ראש העירייה, לצדו של ראש העירייה אליהו נאווי, שיזם באותה שנה גם את תיאטרון באר שבע, את מועדון השחמט העירוני, שהיה עם השנים למועדון מצליח גם מחוץ לישראל ואת להקת המחול בת-דור באר שבע.


הסינפונייטה הישראלית באר שבע, צילום: דיאגו מיטלברג


התזמורת מן המדבר

 
50 שנים בדיוק חלפו מאז מעשהו החלוצי של כרמל, ולמרבה המזל הגופים הללו ממשיכים למלא את תפקידם כספקי תרבות לאזור הדרום כשבמקביל נעשו למותגים ארציים ובינלאומיים.

כך למשל, באחד הסיורים המוקדמים של הסינפונייטה בגרמניה בימיו של מייסדה המנצח מנדי רודן, כותרות העיתונים זיכו אותה בתואר "התזמורת מן המדבר". 

כל זה, יש לציין, קרה עוד לפני גלי העלייה מרוסיה. כשהגיעו לבאר שבע העולים מרוסיה - שהורגלו בבילויים בקונצרטים עוד בארץ מוצאם, תזמורת כבר הייתה להם. ראויה לציון גם העובדה שמי שמגיע מדי פעם לקונצרט בהיכל התרבות העירוני, עדיין ישמע בחלל האוויר את שפתם של טולסטוי וצ'כוב מזדמזמת בחלל האולם. לצד העולים, ותיקי העיר ובהם אנשי אוניברסיטת בן גוריון ועובדי הקריה למחקר גרעיני, מהווים אף הם חלק מן הקהל הקבוע בקונצרטים.
 
החלטה נועזת במיוחד
 
ההקדמה לעיל נועדה להעניק קרדיט גדול לאיש שיחי בריאיון זה, מאסטרו רני קלדרון, מנהלה המוזיקלי של הסינפונייטה שחרט על דגלו להעלות על במת התזמורת רק מנצחים וסולנים ישראלים, החלטה נועזת במיוחד בנוף התזמורות בישראל.

את ההחלטות האמנותיות האלה מביא עימו קלדרון מהניסיון הבינלאומי העשיר שצבר כמנהל תזמורות בצרפת, בדרום אמריקה,  בסנטיאגו בצ'ילה", מספר קלדרון, הוחלטת שיהיו לכל הפקה שני קאסטים (צוותי זמרים) - אחד בינלאומי והשני מקומי. עד מהרה התברר שרבים מן המנויים רוכשים כרטיסים דווקא לצוות הצ'יליאני.

"קיימנו שם חזרות גנרליות פתוחות לקהל, והצענו שני כרטיסים במחיר אחד. היו גם הרבה קונצרטי גאלה, וכל הרעיונות האלה יושמו בהצלחה מרובה. עם הניסיון הזה אין לי שום חשש מתגובת הקהל המקומי כאן".



מאסטרו רני קלדרון, צילום: סטודיו סנאפ



קומדיה של צחוק ודמעות
 
ספר את העלילה של ג'אני סקיקי

"זו קומדיה שחורה ומשעשעת על משפחה, צוואה, ומה שביניהן. קרוביו של בוזו דונאטי מתכנסים לתפילה בביתו שבפירנצה, ולהזמת השמועה שאת כל נכסיו הוריש למנזר. אחד מבני המשפחה מזהיר שאם הצוואה שמורה בידיו של עורך דין, קרובי המשפחה לא יראו ממנה אלא את המעט שהוא בחר להוריש להם, אבל אם הצוואה עדיין בבית, הם יזכו בכל.

"הקרובים יוצאים לבדוק והופכים כל רהיט. רינוצ'ו הצעיר מגלה את המסמך היקר ומוסר אותו לדודה זיטה ומבקש בתמורה שיותר לו לשאת לאישה את לאורטה אהובתו, בתו של ג'אני סקיקי. הדודה מסכימה, אך בצוואה כתוב שהרכוש כולו מיועד למנזר. הם נבוכים, ורינוצ'ו מציע להזמין את ג'אני סקיקי שיידע מה לעשות. בראותם את סקיקי בפתח הבית, בני המשפחה נרתעים. סקיקי הוא איכר פשוט, שלא שייך למעמד שלהם. הדודה גם מספיקה להודיע לרינוצ'ו שלא תסכים לנישואיו עם בתו של איכר. סקיקי מבקש לצאת, ולאורטה מאיימת שתטביע את עצמה אם לא יותר לה להינשא לאהובה. סקיקי נרגע ומבקש לראות הצוואה, כשהוא שואל אם מישהו מחוץ לנוכחים יודע עליה.

"באותו זמן מגיע רופא לבדוק את דונאטי. הכל משכנעים אותו לעזוב, אבל הוא שמח לשמוע שהזקן החלים ואפילו מדבר. בינתיים סקיקי תופס את מקום הבר מינן, ומבקש שיזמינו נוטריון והוא יכתיב את הצוואה. כולם רוצים את הבית, את טחנת הקמח ואת הפרד ומסכימים שסקיקי יחלק את הרכוש. סקיקי מבטיח לכל אחד את מה שהוא רוצה ומזהיר אותם שלאחר שהצוואה תיכתב ויתגלה שמישהו היה מעורב בזיופה, ידו תיכרת והוא יסולק מן העיר. עורך הדין מגיע ורושם צוואה: לנזירים הוא מוריש חמש לירות ומחלק מעט רכוש לקרובים, ואת הנכסים העיקריים מוריש לחברו הקרוב סקיקי. הצוואה נחתמת, עורך הדין יוצא, כולם כועסים אבל סקיקי מסלק אותם מביתו. רק לאורטה ורינוצ'ו נותרים מאושרים באהבתם המתממשת". 



אופרה בצחוק ובדמעות, פוצ'יני : "ג'אני סקיקי"

"פוצ'יני דורש גמישות יוצאת מן הכלל"
 
ויתרת גם על עבודה עם במאי, ואתה מבצע את כל עבודת הבימוי בעצמך?

"נכון. צריך לסמן כניסות ויציאות של זמרים - ולהגיש לקהל אופרה קומית עם זמרים שעומדים על הבמה לאורך כל היצירה זה לא לעניין. בהפקה אנחנו שומרים על קשר בין טקסט לתנועה ולמשחק. הכל מחובר".

אז מהו מרכז הכובד מבחינתך?

"מדובר באופרה שאורכה כשעה, ולדעתי הדבר החשוב ביותר ב'ג'אני סקיקי' הוא סגנון הנגינה. פוצ'יני דורש גמישות יוצאת מן הכלל, ומכלל האופרות שלו 'סקיקי' היא הכי סימפונית. 

"אם תשווה אותה ל'מדאם באטרפליי' או ל'לה בוהם', שבהן כל רגע קורה משהו דרמטי, כמות השינויים בטמפו מפליגה וזה דורש הפנמה של הנגנים. טיפול ביצירה כמו זו אינו דומה למשל לגילוי יצירה בלתי מוכרת של ברהמס. מצד אחד התזמורת יחסית קלילה, והיצירה דורשת גמישות ברמה של בל קנטו". 


רונה ישראל קולת, צילום: מיכל הרדוף רז
 
"פוטין הוריד את האופרה"
 
איך הנגנים מגיבים על החידושים שאתה מביא?   

"הם עפים על זה. מדובר בתהליך, שבמהלכו עשינו את 'פיגארו' האירוע היה כיפי, ועורר הרבה מאוד חשק ומוטיבציה. אם תתבונן בלוח העבודה של הסינפונייטה תראה סדרה של קונצרטים ווקאליים - יצירות פחות מוכרות כמו למשל 'הנערה מפרת'' של ביזה, ברוח הדברים שעשיתי בננסי. אופרות כמו 'אלֶקוֺ' ו'פרנצֶ'סקָה דה רימיני' או 'תרנגול הזהב' של רימסקי קורסקוב.

"אגב, היצירה האחרונה זוכה לחיים משונים מחדש - ב'תרנגול' מדובר בצאר רוסי ששוכב בבית ולא עושה כלום, ולכן ולדימיר פוטין החליט להסיר את האופרה מרפרטואר בית האופרה בולשוי במוסקבה. כאן בבאר שבע יש לנו הרבה פעילות ווקאלית מאתגרת, ולמרות שאין לנו במאי, ב'ג'אני סקיקי' מתרחשת הרבה פעילות על הבמה".

מבחינה פוליטית, איך שינויי הכיוון מסתדרים עם ההנהלה של התזמורת?

"כאן מגיעות מחמאות למנכ"ל החדש יאיר נגיד ולקלאודיה צובל המנכ"לית הקודמת. המערכת עם שניהם זורמת, הם מבינים את מה שאני מציע". 
  

יאיר נגיד, צילום: דייגו מיטלברג






"הכל בעיבודים תיאטרליים שלי"
 
התחלנו בשיחה על הקשר הרוסי של הסינפונייטה, שבעבר ניגנו בה הרבה עולים מרוסיה. מה קורה בהקשר הזה היום?

"התחלפו הרבה נגנים ויש לנו דור חדש של נשפנים להתגאות בו ושני כנרים ראשונים מדהימים. התחושה הרווחת היא של גאוות יחידה. לא מזמן עשינו ערב עם נורית הירש בעין גדי, כשאני עשיתי את התזמור ונורית הצטרפה בנגינה.

"בהמשך מתוכננים ערבים קטעים מתוך 'אאידה', 'הטרובדור', 'לה טרוויאטה' ו'הספר מסביליה' - הכל בעיבודים תיאטרליים שלי ברוחה של פרופ' נורית יערי, שהייתה המורה שלי בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב, שימשה כראש החוג ובשנים האחרונות לימדה בבית הספר למשחק גודמן בבאר שבע".

מה לגבי הכתוביות, לאלה שאינם מבינים איטלקית?

"ראשית אני מתחיל את הקונצרטים בשיחה מקדימה שמסבירה את העלילה, ושנית, ולא פחות חשוב, הבמאית יוליה פבזנר – גם היא תלמידה לשעבר של פרופ' נורית יערי – אחראית, כמו תמיד אצלנו, על התרגום המוקרן לכתוביות בעברית וברוסית". 
 

תום כהן, צילום: אורי אלקיים  



משתתפים: רני קלדרון, מנצח.ג'אני סקיקי, מיכאיל דיאקוב, לאורטה, תום כהן, רינוצ'ו, סטס דוידוב, זיטה, ירדן קיפרמן, נלה, רונה קולת ישראל, גררדינו, דוד גדיאטולין, צ'סקה, מריה יופה, סימונה, לב אלגרדט, בטו, ג'וני בומבינו, נוטריון, דניאל מילר, מרקו, קיריל אודינצוב  



ה-20 במרץ 2025 בשעה 19:30, המשכן לאמנויות הבמה באר שבע. לרכישת כרטיסים
 


למועדי מופעים >

28/02/2025   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע