סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
קולנוע
לוח האירועים 2025 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
  
101112
13141516171819
20212223242526
27282930
ביקורת
 
מאת: נחום מוכיח עולים: "כל מה שאנחנו מדמיינים כאור"
 

 
 
"כל מה שאנחנו מדמיינים כאור" הסרט ההודי הראשון שזה בפרס הגרנד פרי בפסטיבל קאן, "חלב" סרט ישראלי משובח ועוד



"כל מה שאנחנו מדמיינים כאור" (צרפת-הודו-הולנד-לוקסמבורג-איטליה 2024) *****

דרמה. סרטה של פייאל קפאדיה. פראהבה (קאני קוסרוטי) ואנו (דיביה פרבה) הן אחיות ממוצא מלאיאלי שגרות יחד במומבאי ועובדות כאסיסטנטיות לרופאים בבית חולים מקומי. פראהבה מנהלת חיים סולידיים וחשה געגועים לבעלה החי בגרמניה ,לשם עבר זמן לא רב לאחר נישואיהם, כדי לעבוד במפעל ולהרוויח כסף לכלכלת משפחתו. ולעומתה אנו, אחותה הצעירה, היא מוחצנת יותר, אורח חייה ליברלי והיא אף מנהלת רומן סודי עם שאיאז, גבר מוסלמי.

יום אחד מקבלות פראהבה ואנו מכונת אורז מודרנית מתוצרת גרמניה ממקור לא ידוע, אם כי ברור להן ממי היא יכולה להגיע. ד"ר מנוג' (עזיז נדומנגאד), קולגה בעבודתן, מנסה לחזר אחרי פראהבה, אך היא דוחה אותו על הסף, בטענה שהיא נשואה.

פראהבה מסייעת לפרווטי (צ'איה קאדם), טבחית בבית החולים, במאבקה נגד יזם קפיטליסטי שמתכוון להרוס את השכונה שלה לטובת בניית גורד שחקים. פרווטי לא מצליחה להוכיח את זכויותיה בקרקע ומחליטה לעזוב את עבודתה ולחזור לכפרה, ברטנאגירי. פראהבה ואנו מצטרפות אליה כדי לעזור לה לעבור. במקום הכפרי הפסטורלי הזה, בהשוואה למומבאי הסוערת והשוקקת, בסמוך לחוף הים, הן תגענה לתובנות חדשות על חייהן האישיים ובכלל. 115 דקות.  כל מה שאנחנו מדמיינים כאור


כל מה שאנחנו מדמיינים כאור,  תמונה באדיבות בתי קולנוע לב

ביקורת

אני לא מגדיר את עצמי כמומחה לקולנוע הודי. ויחד עם זאת, העובדה ששפטתי בשני פסטיבלי קולנוע בתת היבשת הענקית הזו (בנגלור וקרלה) סיפקה לי תובנות בעלות ערך מוסף נרחב בנוגע לקולנוע שלהם. מאז, למשל, ברור לי לחלוטין ש"בוליווד" היא לא חזות הכל. ישנן תעשיות קולנוע אזוריות ומחוזיות עצמאיות בלא מעט חלקים של הודו.


בבנגלור למדתי לדעת שיש סקציה שלמה של סרטים המופקים במקום בשפה הנקראת
Kannada, אותה דוברים אזרחי קרנטקה שבדרום-מערב הודו. דוברי הינדו לא בהכרח מכירים אותה. בקרלה גיליתי שיש שם קולנוע בשפת ה-Malayalam, בה נעשה שימוש במדינה הגדולה הכי דרומית בהודו – קרלה. אני יכול להעיד ששני הקולנוענים המקומיים ששפטו יחד איתי שם, האחד מכלכותה והשנייה מבנגלדש, לא הכירו את השפה ונאלצו, כמוני, לקרוא את כתוביות התרגום לאנגלית.

אבל נחזור לסרט שלפנינו. הוא משלב דיאלוגים במלאיאלאם, הינדי ומראטהית, ומדובר בהפקה בינלאומית בה שיתפו פעולה חברות הפקה מצרפת, הודו, הולנד, לוקסמבורג ואיטליה
. והדבר הזה, מתברר היה בעוכריו בעונת הפרסים. למרות הצלחתו הבינלאומית, הסרט לא נבחר לייצג את הודו או צרפת בטקס האוסקר ה-97 והדבר גרר דיון נרחב בתקשורת ובתעשייה. מבקרי קולנוע ציינו את החמצת הפוטנציאלי של יצירה שהייתה יכולה להתחרות בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר. לעומת זאת, הסרט זכה בשלל פרסים בטקסים ובפסטיבלים יוקרתיים אחרים (בין היתר היה הסרט ההודי הראשון שזה בפרס הגרנד פרי בפסטיבל קאן).

הבמאית שחתומה עליו (זהו סרטה השלישי), פיאל קפדיה, בת 39, היא ילידת מומבאי וניתן לחוש בכך כמעט בכל פריים בסרט. היא מלטפת את העיר הגדושה והדחוסה, אבל גם המאוד יפה הזו במצלמתה. את מצלמת את השווקים, את שכונות העוני, את הדאון-טאון הרועש והסואן, על גורדי השחקים שלו. ובכל מקום מרגישים את הדופק הפועם של העיר הענקית והאנונימית לכאורה.
והיא מחבקת בחום את שתי הגיבורות שלה, אחיות וחברות, שעל אף השוני ביניהן כרכו את גורלותיהן זו בזו. המצלמה של קפדיה מלווה אותן בעבודתן בבית החולים, בנסיעות שלהן, ביחד ולחוד, ברכבות התחתיות והעיליות. היא חושפת אותנו הצופים לסערות הזועפות, לגשמי המונסון ובכלל לשגרה במקום הגדול הזה, שלא בעיה ללכת בו לאיבוד, פיזית ונפשית. ודווקא שם היא מגיעה עם השתיים לאינטימיות חשופה, שיש בה לרגעים התערטלות וחולשה, אבל בסוף גם המון כוח. ובהיותנו בהודו, גם למימד הרוחני - חלק מהגדרת השלם - יש כאן משקל מהותי.

הסיפור הוא לכאורה מלודרמה פשוטה. אבל כמו שאומרת הבמאית, הטייטל שלו נובע מהצורך לראות את האור גם ברגעים היותר חשוכים. גם בזכות שתי השחקניות היפות והנהדרות שלה, קאני קוסרוטי (ילידת טריבנדרום, קרלה) ודיביה פרבה (אף היא ילידת קרלה), משרטטת הבמאי קפאדיה בלדת אווירה קולנועית אנושית אורבנית מרתקת ומעוררת השראה. יצירה אדירה, ניצחון גדול.         



 



"חלב" (ישראל 2024) *****

דרמה. סרטה של מאיה קניג. נטלי 'טאלה' שירזי   (הילה רוח) היא מוזיקאית תפרנית ואם צעירה חד-הורית שבדיוק ילדה את בתה הבכורה שלג. ומאחר שהיא לא מצליחה להתפרנס כמוזיקאית היא מחליטה לעבוד ב"שביל החלב", מפעל המגייס את שירותן של אימהות טריות לצורך שאיבת חלב אם משדיהן, כדי לספקו לאימהות בעלות אמצעים שאינן מעוניינות או יכולות להניק בעצמן. במפעל יש הקפדה על משטר בריאותי מחמיר, כדי שהחלב ייצא באיכות גבוהה ומשובחת. לאחר שטאלה נתפסת מעשנת סיגריה מנהלת המפעל (טלי שרון) מוסרת לה שהיא מקבלת קנס של 500 שקלים והשעיה לארבעה ימים, עד שהחלב יתנקה מהניקוטין. בצאתה מהמפעל,  תופסת טאלה טרמפ עם שליח החלב ומתלווה אליו לקו החלוקה. השליח עוצר ליד בית משפחת לוין העשירה, הכוללת את הזוג נילי (הדס ירון) ואיתן (עומר ברנע) ואת בנם הבכור לביא. טאלה מתחילה לעבוד עצמאית בשביל נילי, כדי שיהיה לה אפשרות לסיים את הקלטת אלבומה. 98 דקות.  חלב



חלב, תמונה באדיבות סרטי יונייטד קינג

ביקורת

די קרוב לתחילת הסרט רואים שעל קיר בחדר המתנה תלוי פוסטר גדול הנושא את הציור של ורמיר "מוזגת החלב" ותחתיו הכיתוב: "כל זמן שאישה זו מהריקסמוזאום יוצקת יום-יום, ברוגע ובריכוז, חלב מהכד אל הקערה, אין העולם ראוי לסוף העולם". למי שלא יודע, הריקסמוזאום הוא מוזיאון לאמנות גדול וחשוב באמסטרדם.


טאלה (הילה רוח) שרואה את הפוסטר הזה באה להתראיין במקום. היא מחליטה לספק למפעל "שביל החלב" את חלב האם שלה, ולהפוך לעובדת מן המניין שם. זאת כדי שיהיה לה כסף להשלמת אלבומה ולפרנסת בתה הפעוטה. הרעיון הזה של התסריטאית-במאית מאיה הניג הוא לא פחות ממבריק בעיניי. יש בו את האלמנט האירוני של ניצול תפוקת שדיים נשיות לטובת מחלבה אנושית משובחת, עם חלב אם טרי שרצוי מאוד שלא יישפך, כדי שלא יבכו עליו... תעשיית החלב הזו מתבררת כמצרך יקר ערך עבור נשים עשירות בעיקר, שגם עלול לגבות מחיר אישי מהבנות העובדות במפעל. כמו שטאלה עתידה לחוש על בשרה. ויש גם את הדימוי של "שביל החלב" - מרחב חללי-קוסמי כפי שהוא נתפס בעולם האסטרונומים - אלא שכאן הוא מקום מאוד ארצי, שעוסקים בו בחליבה.


הסרט המקורי והמיוחד הזה, כמו גם סרטה הקודם, הראשון, של קניג, "אורחים לרגע" (2012) הם בעיניי סטארט-אפים קולנועיים מרתקים. הסרט הראשון עסק באב חסר אמצעים ובתו שבתקופת מלחמת לבנון השנייה מציגים עצמם כפליטים ממושב בצפון הארץ שמתאכסנים עד יעבור זעם בבית משפחה עשירה בירושלים. בסרט זה כיכב גור בנטביץ', בן זוגה של הניג ויוצר יצירתי בזכות עצמו ("קצפת ודובדבנים").


"חלב" כתוב נהדר. הוא כולל את ההומור המיוחד של הנשים שיושבות בתאים סמוכים זו לזו וחולצות את שדיהן לטובת המכונה השואבת, בעודן מתלוצצות זו עם זו. בכלל, קניג אשפית בכתיבת דיאלוגים אותנטיים וטבעיים וביצירת מצבים קומיים קטנים כגדולים. לא בכדי זגה הסרט בפרס אופיר בקטגוריית התסריט.


עבור הילה רוח, יוצרת וזמרת בדרך כלל, זהו תפקיד ראשי ראשון בסרט עלילתי ארוך (אם כי היא שיחקה בסרט קצר, "מה שלא נשבר") והיא עושה זאת ממש מצוין. וכך גם עמיתותיה ועמיתיה בתפקידים המשניים, בהם הדס ירון, טלי שרון, סמירה סרייה, עומר ברנע והאחרים. בקיצור, ה"חלב" המזין הזה יעשה לכם רק טוב.



  



"תוכנית פרישה" (2023) *** וחצי

מתח-אקשן. שני גברים יוצאים בלילה מבית. אחד מהם נראה פצוע קשה. השני קורא לאישה אשלי (אשלי גרין) שממתינה בחוץ ברכב, לסייע לו להכניס את חברו הפצוע פנימה, מתברר כי הוא בעלה. השלושה נמלטים מהמקום. מתברר שהם גנבו דיסק און קי ועליו מידע חשאי רב חשיבות. אשלי ובתה שרה (טליה קמפבל) מאוימות על חייהן, והאם שולחת את הבת בטיסה לאי  קיימן, מקבוצת האיים הקנאריים, שם חי אביה מאט (ניקולס קייג'), אותו לא ראתה שנים רבות. בתיקה של הנערה הוטמן הדיסק און קי הנחשק. הנכדה מצליחה להגיע לבית סבה החי בצניעות לחוף הים.

אלא שכדי לשים ידו על הדיסק און קי המבוקש שולח ראש סינדיקט הפשע דוני ג'קי (ארל היילי) אנשים שלוכדים את אשלי וטסים איתה אל האי. שם יידרש הרוצח השכיר בובו (רון פרלמן) ללכוד את הנערה ואת אמה, אשלי. ואז יתברר שמאט הוא לא בדיוק בטלן חופים. 103 דקות.  תכנית פרישה


תכנית פרישה, תמונה באדיבות Red Cape


ביקורת

השחקן ניקולס קייג' הופיע בעשור האחרון בים של סרטים סוג ב', או כי היה זקוק לכסף, או כי התמכר לדימויו כאנטי כוכב, יותר נכון כשחקן כושל,  שעושה על מסך הקולנוע בעיקר הטרלות מעצבנות. וראה זה פלא, הפעם זה עובד לו. עם תחפושת (פורימית?) של זקן עם שיער שיבה ארוך מדובלל, ופוזה של סטלן לא מזיק, הוא גונב את ההצגה וממחיש לכל מי שצריך שהוא עדיין קילר. כשצריך. בסך הכל מדובר בסרט אקשן מהנה, ובתפיד לגמרי לא מביך של קייג', בשונה ממה שהפגין בלא מעט פרויקטים אחרים בשנים האחרונות. חובבי האקשן + קייג' בהחלט יוכלו ליהנות מהסרט הזה.




  



"חסין כאב" (ארה"ב 2025)

אקשן. סרטם של דן ברק ורוברט אולסן. נייתן קיין (ג'ק קווייד) הסובל מבעיה עצבית שגורמת לו לא להרגיש כאב. גם כשמכים אותו. גם כשחותכים אותו בסכין. נייתן הוא חסין כאב. אבל כשנערת החלומות שלו שרי (אמבר מידת'האנטר) נחטפת, הוא נאלץ לצאת למאבק אלים כדי להציל אותה, ואז המגרעת שלו, אי היכולת לחוש כאב, הופכת ליתרון. 110 דקות.  חסין כאב


  




"ארץ האבודים" (ארה"ב-גרמניה 2025)
 

סרטו של פול וו.ס אנדרסון. סרט פעולה-הרפתקאות-פנטזיה המבוסס על סיפור מאת ג'ורג' ר. ר. מרטין ("משחקי הכס"). מכשפה (מילה ג'ובוביץ') יוצאת למסע לארץ האבודים. היא רודפת אחר כוח נדיר המאפשר למחזיקים בו לשנות צורה. עם דייב בטיסטה ("שומרי הגלקסיה"). 101 דקות. ארץ האבודים



  



14/03/2025   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע