סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
עניין
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
כתבה
 
מאת: לילך גביש שירת הפועלים
 

 
 
"אחד במאי הוא יום של מאבק" , אומר ניר נאדר, אחד ממארגני צעדת האחד במאי שתתקיים היום בתל-אביב ותסתיים  באירוע ברחבת הסינמטק בהשתתפות דוברים ואמנים שבו  תושק גם אנתולוגיית שירה מעמדית.


מתארגנים נגד מכירת החיסול
 
האחד במאי בתל-אביב מסתמן כיום של חזרה לרחובות. שנה אחר שנה, צובר האחד במאי אופי יותר ויותר עכשווי, ובעידן ההפרטה והצרכנות מחייה משנות שכבר חשבנו שאבד עליהן הכלח. יש  מי שחושב שאפשר לטאטא את כתבי קרל מרקס מתחת לשטיח, אבל מסתמן שאף על פי כן ולמרות הכל ההיסטוריה חוזרת.
 
היום, נוסף על צעדה סמלית שיוצאת משדרות רוטשילד פינת שנקין אל הסינמטק – שני מעוזים של בורגנות, תושק גם אנתולוגיית השירה המעמדית אדומה – פרי עריכתם של עורכי שלושה כתבי עת "אתגר", "הכיוון מזרח" ו"מעין", שהתאגדו יחדיו על מנת להפיח רוח חיים בתודעתו המעמדית של הפועל המקומי באמצעות השירה.
 
זו השנה השלישית שעמותת "מען", העוסקת בארגון ואיגוד של עובדים חסרי זכויות, יוזמת את האירוע בתל-אביב וברחבת הסינמטק. לדברי ניר נאדר, עורך מגזין "אתגר" שמוציאה העמותה ורכז סניף "מען" בתל אביב: "השנה זה מגיע לשיא חדש. זה יום מעניין לא ברמת הרטרו אלא ברמה המעשית. השנה על מנת לשים את הפוקוס על אלטרנטיבה כלכלית ופוליטית הסיסמה שקבענו היא `זכות קדימה לעובדים`. יש התעניינות הולכת וגוברת סביב נושא הזכויות והאחד במאי נתפס כסמל לשינוי".


ואכן יש סימנים לאותה התעוררות חברתית שעליה מדבר נאדר. במיוחד בעיצומן של השביתות הנוכחיות במוסדות החינוך ובהפגנות הסטודנטיאליות המגוונות, כמו זו שנצפתה אתמול ליד בית חולים איכילוב כשסטודנטים לרפואה עטו על עצמם חלוקים לבנים וצעדו כשהם מניפים שלטים "עני לא רופא". גם בשכונת פלורנטין למשל, אפשר היה למצוא כתובות גרפיטי המציינות את יום הפועלים. ניכר כי משהו זז.

הערב, בתום הצעידה משנקין רוטשילד, יגיעו הצועדים אל רחבת הסינמטק שבה תתקיים במה של דוברים ואמנים. בחלק האמנותי ייקחו חלק עמיר לב, דן תורן, יסמין אבן, נתן סלור ויואל בן שמחון, ובחלק התודעתי הדוברים אסף אדיב ואסמא אגבארייה ממען, רועי וגנר, ד"ר יצחק ספורטא, נציגי מוקד סיוע לעובדים זרים, קו לעובד ועורך דין איתי סבירסקי מהקליניקה למשפט ורווחה באוניברסיטת תל-אביב.


"אחד במאי זה לא יום חג, אלא יום של מאבק", אומר נאדר, "אין כרגע על מה לחגוג אלא על מה להיאבק. להיאבק על הזכויות שנמצאות פחות או יותר כמו שהן היו לפני מאה שנה ויותר. צריך להתארגן נגד כל השחיתות במדינה ונגד מכירת החיסול כמו זו של יום העצמאות לגאידמק. לאור כל ההשחתה מוסרית פוליטית צריך ליצור את האלטרנטיבה. מ- 1992 מונהגת מדיניות הון חד צדדית על ידי כל ממשלות ישראל שפגעה קשה במעמד הפועלים".
 
לשאלתי מיהם אותם אנשים שהעמותה נאבקת על זכויותיהם נאדר משיב כי מדובר במגוון רחב של אוכלוסייה, "עובד בניין, חקלאית או עורך לשוני בידיעות אחרונות. לצערנו רוב העובדים בארץ לא מאורגנים". לדברי נאדר העמותה עוסקת למעלה מעשור בארגון של נשים, גברים, נוער, ערבים ויהודים ועובדי חברות כוח אדם. "אנחנו פתוחים לכל עובד", הוא אומר, "בשנה האחרונה עבדנו עם עובדים פרילנסרים בטלוויזיה החינוכית, עוזרי במאי ותחקירנים, ועם עובדים נוספים שקל לנצל אותם ולהגדיל את הרווחים של המעסיקים הפרטיים והממשלתיים על גבם".
 
עמותת מען הוקמה על ידי מפלגת הפועלים דע"ם, שבבחירות האחרונות לכנסת עמדה בראשה אישה צעירה, אסמא אגבריה שתנחה את האירוע בסינמטק. באירוע גם תנאם חברה תאילנדית במשלחת בינלאומית של איגודים מקצועיים שעסקה בנושאי חקלאות בישראל.
 
גלריית פועלים נודדת
 
העבודה על האנתולוגיה לקחה שנה. בין השותפים של נאדר לעריכה היו יערה שחורי, יהושוע סיימון, מתי שמואלוב, רועי (צ`יקי) ארד, המשורר מרואן מח`ול, ואסמא אגברייה. חברי המערכת אספו שירים ממשוררים יהודים וערביים, חלקם מהקנון דוגמת אהרון שבתאי, סמיח אל קאסם, יצחק לאור, ארז ביטון ועוד  וחלקם צעירים כמו מרואן מח`ול, נוית בראל, שלומי חסקי.
 
"חיפשנו חיבור בין משוררים שבאים בעצמם ממעמד הפועלים או כאלו שמזדהים עם המעמד", אומר נאדר. האנתולוגיה יצאה ב- 232 עמודים וללא תמיכה ממסדית והוא יימכר במחיר סמלי של 20 שקלים, גובה שכר מינימום לשעה. במהלך האירוע בסינמטק תושק התערוכה "בית העם - גלריית פועלים לאמנות ושירה" המבוססת על פרויקט  שעלה בחצי השנה האחרונה באתר האינטרנט Ynet ובו הופיעו שירים של משוררים לצד עבודות אמנות. ברחבת הסינמטק העבודות יוצגו על יריעה גדולה. "המטרה היא שהגלריה תנדוד במקומות שתוכל להיות מוצגת בחוץ", הוא אומר, "במקומות עבודה, מכללות ומקומות שאנשים יוכלו להיות חלק מהאופציה של תרבות פועלים".
 
על שיתוף הפעולה עםYnet  נאדר מצהיר כי אין בו אלמנטים כלכליים ומצהיר כי הוא רואה באינטרנט כלי מצוין: "היום לתרבות אין מקומות משלה כמו פעם. כבר אין כמו פעם את הפועל, בתי העם, והמקומות של התנועה הקיבוצית. אין מקומות פיזיים שמיוצרים בהם תרבות. מקומות זה עניין יקר - נדל"ן. צריך כוח כלכלי כדי להציג אמנות. האינטרנט היא אופציה מעניינת. חשוב לנו שיהיה מגע אנושי עם החומר ובני אדם, אז אנחנו מוציאים את הפרויקט החוצה".
 
מלבד הסניף התל אביבי, עמותת מען מפעילה חמישה מרכזים נוספים: בכפר קרע, אום אל פאחם, מזרח ירושלים, כפר מנדא ונצרת. לדברי נאדר המרכזים שוקקי חיים ונערכים בהם הרצאות ודיונים. ביום שישי האחרון התקיים בכפר קרע מפגש בין פועלים ערבים למשוררים יהודים וערבים, והתקיים אירוע של הקראה והסברת שירה. (יש לציין שבמרכז הקהילתי לב העיר בנחלאות בירושלים מתקיימת מזה כשנתיים פעילות דומה הנוגעת בשירה מעמדית).
 
תרבות נטולת שיח מעמדי
 
אחד השותפים לעריכת האנתולוגיה יהושוע סימון, אשר עורך גם את כתב עת  לשירה "מעין מציין: "המצב הוא כזה שבתוך עולם השירה ועולם המושגים בכלל, אין מקום למעמד. בתרבות שלנו יש שיח ביטחוני מאוד מפותח, שיח אתני, דתי ועדתי, אבל אין שיח מעמדי ונראה לי שזה משפיע על מציאות החיים שלנו לרעה. לדעתי רק לתפיסה מעמדית יש אופק שיכול להוביל לאושר ולתקווה. כל שאר התפיסות דוחות קבוצות אחרות ורק התפיסה המעמדית מצליחה להכיל קבוצות שונות כמו אלו שמתגוררות באזור (המזרח התיכון – ל.ש.ג.)".
 
"יש לנו זכויות שאסור לנו לוותר עליהן", שוטח סימון ממשנתו החברתית אותה הוא טווה באמצעות מחקר היסטורי ותרבותי, "זכויות שקיבלנו מאנשים שנאבקו על הזכות להתאגד ומתו על הזכות למספר שעות עבודה ושכר מינימום. אסור לנו לוותר, צריך להעביר אותם לדור הבא. אנחנו דור עם פחות הזדמנויות ואפשרויות מהדור לפנינו. שוק העבודה עסוק ברישוש העובדים שעובדים לפרנסתם. אין קביעות, אין איגוד מקצועי. אנשים שעובדים לפרנסתם מפנימים תפיסות של הממשלה ושל בעלי ההון שאותם היא משרתת. מדינת הרווחה נרצחה בלי דיון ציבורי. אני רואה דחיפות לאנתולוגיה האדומה".



01/05/2007   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע