סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
טור אישי
 
מאת: עמוס אורן אירוויזיון 2015 : נצחונו של נער הזהב
 

 
 
נדב גדג' זכה להישג חלומי עם מקום תשיעי המכובד בגמר משמים מוזיקלית אך מרהיב ויזואלית


הישג חלומי, מעל ומעבר לציפיות, לנדב גדג', הזמר הצעיר שייצג את ישראל באירוויזיון עם השיר "נער זהב". גדג' בן ה-16, שרק בשנה החולפת נחשף לציבור הרחב כזוכה תחרות הטלוויזיה "הכוכב הבא" (שבאה במקום "כוכב נולד"), רשאי לראות במקום התשיעי, עם 97 נקודות, ניצחון אישי גדול.

ואם לאמץ את פרשנותו של הזמר השוודי הזוכה מונס זלמרלוף להימנון הפופי "גיבורים", ש"כולנו גיבורים, לא משנה מי אנחנו ולאיזה מקום הגענו", גדג' הוא בהחלט גיבור היום של הפופ הישראלי, בהיותו הראשון להחזיר את ישראל לעשירייה הפותחת באירוויזיון, מאז שירי מימון ב-2005.

גרין רום של עוגות וינאיות

גדג' יכול היה לראות את עצמו גיבור ומנצח כבר אור ליום ששי, כשהצליח להעפיל לגמר האירוויזיון, דבר שרק שניים מנציגי ישראל הצליחו לעשות בעשור החולף (הראל סקעת ואחינעם ניני ומירה עווד). ואכן השיר המצוין שחיבר עבורו דורון מדלי, אר.אנ.בי. פופי מדליק מהול בטוויסט אתני ים-תיכוני מלבב, היה מקפצה ראויה להעפלה לגמר, כשההופעה החביבה והמלוטשת, מלאת החיים, האנרגיה והביטחון של הנער הצעיר, אך הוסיפה לו את התנופה המתאימה.

למרות משאלת הלב של הציבור הישראלי, זה המירב שגדג' יכול היה להשיג. לכל היותר ניתן היה לשפר, בהצבעה נדיבה יותר מצד מדינות מסוימות (צרפת למשל, שבאופן מסורתי מעניקה נקודות לישראל, לא "סיפקה" את הסחורה הפעם, עם אפס נקודות; או גיאורגיה שהסתפקה רק באחת), במקום-שניים (על חשבון נורבגיה, מקום שמיני עם 102 נקודות, או אסטוניה, מקום שביעי, עם 106 נקודות). אולם את הפער מן המקום השישי (לטביה עם 186 נקודות, עם השיר הכי משונה, מקורי, נועז ו...אינדי בתחרות) בלתי אפשרי היה לסגור.

אגב, המדינות ש"הפתיעו" לטובה בהצבעתן לישראל היו איטליה (היחידה שהעניקה 8 נקודות), פורטוגל ואזרבייג'אן (7 כל אחת), סרביה וקפריסין (6 כל אחת), מלטה ואלבניה (5 כל אחת, לצד גרמניה, בריטניה, הולנד ו...איסלנד) ובמיוחד נורבגיה ושוודיה (עם 4 נקודות). לעומת זאת הפתיעו לרעה דנמרק, רוסיה ויוון. בעצם, לא ציפינו מהן לשום נקודה.

ובאמת קשה להאשים השנה את ההצבעה האירופית באנטישמיות. באקלים הגיאו-פוליטי הנוכחי ביבשת, ולפחות מאז מדינות הגוש המזרחי הצטרפו לתחרות לפני כעשרים שנה, זה המירב שניתן היה להשיג. מקום חמישי בין מדינות מערב אירופה, בטח מול העוצמה הפופית של שוודיה, והוותק והניסיון של איטליה ונורבגיה, הוא מכובד ביותר.

גם נוכח התנופה שצבר בשבוע האחרון השיר שייצג את רוסיה (שצבר אכן "מיליון קולות" אם לא יותר וסיים סופו של דבר במקום השני) ונוכח קבלת הפנים החמה של אירופה לאורחת המפתיעה מדאון-אנדר. לא לשכוח שגם אוסטרליה היא מעצמת פופ עולמית, כשבמקרה הפרטי של גיא סבסטיאן, דומה שהוא ונדב גדג' היו בין הבודדים בתחרות שקידשו את האר.אנ.בי. וניכר בהם שבאו לכייף ולעשות שמח.
 
שלושה ערבים עם עשר שעות צפייה מצטברות הניבו בדרך כלל שיעמום אחד גדול. שירים מועטים הרימו גבה כשגם עכברי אירוויזיון מובהקים התקשו בהימור על זוכים פוטנציאליים מעבר לשלושה הראשונים והשיר האוסטרלי. מגמת הפיחות במשקלם הסגולי של השירים נמשכת. הם פחות חשובים בתחרות, אם כי בווינה נעצר לשלוש שעות הקרקס הגרנדיוזי של האירוויזיון. להקת הרוק של המוגבלים מפינלנד לא העפילה לגמר וגם כסא הנכים של נציגת פולין (שהופעתה לוותה בהקרנת וידאו מעברה כזמרת בריאה,) לא לקח אותה רחוק.

בכלל התמעטו, יחסית, ההפקות הבימתיות המטורפות. להוציא אולי את אזרבייג'אן, שהימרה על כוריאוגרפיה ותפאורה נוסח סרטי האימה של דרקולה (בעבור השיר "שעת הזאב") או נציגת גיאורגיה שהתחפשה לוונדר-וומן עזת מבט ורצח בעיניים, ההעמדות לא היו מוגזמות בהצגה הבימתית שלהן. מן הסתם הודות ליכולת הטכנולוגית הגבוהה שהפגינה רשות הטלוויזיה האוסטרית בהפקת התחרות.

למן "הגלויות" המקוריות, החינניות והאפקטיביות (שרק בהן מצאתי רמז כלשהו למוטו "בונים גשרים" היומרני שהתהדרו בו האוסטרים) ועד ה"גרין רום" שהוצב מול הבמה, ונראה כמו מדף רחב ידיים, מבהיק ומרנין, של עוגות וינאיות במזנון.

נדב-גדג-רונן-אקרמן.jpg
נדב גדג', צילום: רונן אקרמן

   

תאורה אבסולוטית

ככל שהאירויזיון היה משעמם מבחינה מוזיקלית (וגם מבחינת המתח הוא סיפק דרמה רק עד שלב מסוים), הוא היה מרהיב מבחינה ויזואלית, עם הבמה העצומה בגודלה והנדיבה באפשרויות שהעמידה לרשות האמנים המבצעים.

זה היה מפגן יוצא מן הכלל של תאורה אבסולוטית, עם יכולות אינסופיות לעטוף את הזמרים – סביבם, מאחוריהם ומתחת לרגליהם (!) - בכל תפאורה, אווירה וסביבה, אפקטים, וידאו ארט, איורים ודימויים שהתבקשו ונדרשו.
כשהתרומה של ההולגרמה המצוירת לשיר הזוכה "גיבורים" היתה מכרעת. השימוש המסונכרן בגופי התאורה שניתלו מתקרת היכל הספורט היה עוצר נשימה.

   

פגמו בשלימות הטכנית שלוש נפילות השידור בשלב ההצבעה, מפורטוגל, אסטוניה וגיאורגיה. מכעיס שזה קורה ב-2015 אולם כנראה לא באחריות המארחים.

רק חמש מתוך 27 מדינות בשלב הגמר לא שרו באנגלית. ועוד שתיים לא עשו זאת בשלב המוקדמות (פורטוגל ופינלנד). כלומר, הרוב המוחלט, 33 מדינות (כולל ישראל), בחרו הפעם להיות מיוצגים בשירים על טהרת האנגלית (לא תמיד עם המבטא הסביר). להוציא אחת, איטליה, שהגיעה למקום השלישי עם גימיק מוזיקלי חזק של שלושה טנורים צעירים שאין כמותם להגיש פופרה (פופ אופראי), השאר לא הצליחו למצוא את הבידול הראוי.

לקראת אלבום בכורה

עכשיו, אחרי שנעלי פאן המוזהבות של נדב גדג' נשאו אותו גבוה כל כך, גבר משא ההוכחה שעל כתפיו. רף הציפיות ממנו גבה וחובת הזהירות וההקפדה שלו בבחירת השירים והחומרים לאלבום הבכורה שלו (!) רק גדלו. אם הוא יתמודד איתם באותם שיוויון נפש וביטחון שהפגין על במת הסטאדה האלה שבווינה, יש לו סיכויים טובים לממש את ההבטחה שבכוכבותו הנבנית. לא לנצח הוא יוכל להשוויץ  שהקדים נציגים ממדינות פופ ואירוויזיון מובהקות כבריטניה, צרפת וגרמניה. הן הרי הפכו מזמן את הכרטיס החופשי לגמר, כאשראי לא אכזב לפאשלות ולמבוכות.

רק תהייה אחת ממשיכה ללוות אותי. נגיד, נגיד בלבד, שגדג' היה עושה את הבלתי יאומן והיה זוכה בתחרות. איזו עיר היתה מארחת את האירוויזיון הבא? תל אביב, כמתבקש מהמלים המפורשות של "נער זהב" (בתרגום חופשי מאנגלית: "אני נער זהב/ באתי לכאן לבלות/ ולפניח שאעזוב/ הרשו לי להראות לכם את תל אביב")? או ירושלים, בירתנו הניצחית, הבלתי מחולקת וכל הבלה-בלה-בלה שמתיישר עם הקו הפוליטי הישראלי? אם התשובה ברורה לכם, תזכרו מי הופך את הפוליטיקה לחזות הקול.

חג שמח.



24/05/2015   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (7 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
7. בועז מעודה
יעקב שאמי , ירושלים (26/05/2015)
6. תיקון טעות
יפית , נתניה (25/05/2015)
5. תודה על הסקירה, ו- גמר משמים? ...
אורן ר. , ירושלים (25/05/2015)
4. חג שמח
יוסי גרוס , חיפה (24/05/2015)
3. מישהו שכח את בועז מעודה
אורון V1 , (24/05/2015)
2. אחרי הכל אין לנו סיכוי
מירב , כפר סבא (24/05/2015)
1. אירווויזיון
סלומון , צפון (24/05/2015)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע