סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: טל גורדון הגיטרה הקלאסית במרכז
 

 
 
תחרות הגיטרה של פסטיבל "פניני גיטרה" בנתניה קנתה לעצמה שם בינ"ל. דניאל עקיבא, אחד משני המנהלים האמנותיים, מספר על התחרות ועל הפסטיבל


תחרות יחידה מסוגה במזרח התיכון

זוהי שנתו השישית של פסטיבל "פניני גיטרה" המתקיים בנתניה בחול המועד סוכות ומשלב תחרות נגינה שהולכת וצוברת יוקרה, עם מופעים השמים במרכז את הגיטרה הקלאסית, כשלצידה כלים וסגנונות מוזיקליים שונים, מבארוק ועד בוסה נובה.

גם בימות המופעים מגוונות ורבות, ממופעי במות גדולות, דרך סדנת גיטרה ועד במות פתוחות בבתי ובסוכות התושבים, והשנה, לראשונה, מוזמן הקהל הרחב ליהנות מהמופעים כולם בחינם, באדיבות עיריית נתניה.

"יש במזרח התיכון פסטיבלי גיטרה", אומר המוזיקאי דניאל עקיבא, יוזם הפסטיבל ומנהלו האמנותי בשש שנות קיומו, לצדו של אלכסי בלוסוב, "אפילו בטורקיה יש פסטיבל גיטרה, אבל אין תחרויות בינלאומיות במרחב הזה, והתחרות הזאת קנתה לעצמה שם בעולם כולו כתחרות מאוד יוקרתית וייחודית, שמגיעים אליה מיטב הנגנים הצעירים מרחבי העולם, מקסיקו, ארה"ב, אירופה, ברה"מ לשעבר, ומישראל כמובן".

אורי-ברכה-01.jpg אורי ברכה (יח"צ)

ואיפה באמת ניצבת ישראל על מפת הגיטרה העולמית בהקשר של תחרות כזו?

"קודם כל, זה שאנחנו מקיימים את הפסטיבל הזה שרוחשים לו הערכה רבה, אז אנחנו כבר נמצאים במקום מצוין. יש לנו גיטריסטים מצוינים ומפורסמים בכל העולם, אמנים שלמדו אצל אנדריי סגוביה שהוא האגדה של הגיטרה הקלאסית או הספרדית בהתגלמותה, וחוזה תומאס שהיה האסיסטנט שלו, והעמידו פה דורות של תלמידים, והרבה מאוד אנשים מוכשרים שלמדו פה בארץ בשתי האקדמיות, תל אביב וירושלים, ובמקומות הגיטרה היוקרתיים ביותר בעולם ועד היום מנהלים פה את הצד המקצועי של הנגינה ברמה הגבוהה ביותר.

"בתחרות יש שני מסלולים, האחד עד גיל 14, והשני ללא הגבלת גיל. במסלול שעד גיל 14 יש לגיטריסטים הישראלים ייצוג והצלחה לאורך כל השנים. במסלול השני זה קצת יותר בעייתי, כי בדומה לתחרות רובינשטיין לפסנתר שאליה מגיעים זוכי תחרויות מכל העולם, התמזל מזלנו וגם לתחרות הזו מגיעים, כבר מהשנה הראשונה, האנשים המוכשרים ביותר שיש היום, זוכי תחרות בינלאומיות אקסקלוסיביות, ואת כל הפרסים הראשונים, עד המקומות החמישי או השישי, מקבלים בדרך כלל האמנים הבינלאומיים.

"אבל זה נותן איזו שהיא דחיפה לנגנים הצעירים פה לפתח את היכולות שלהם ולהתמודד, ולאורך השנים אנחנו רואים יותר ויותר השתתפות של נגנים ישראלים מאוד מוכשרים. חשוב לי להדגיש שתחרות זו לא ערובה טוטלית להצלחה אמנותית. אני תמיד נותן את הדוגמה של דניאל ברנבוים הצעיר, פסנתרן מחונן שלא עבר אפילו את שלב הסלקציה באיזו תחרות בפריז לפני שנים רבות, וכשמנסים לזכור מי זכה באותה תחרות לא יודעים אפילו לאיית את שמו ביחס לברנבוים, שהוא אחד המוזיקאים המשפיעים בעולם בדור האחרון".

פניני-גיטרה-01.jpg "פניני גיטרה" (יח"צ)

"לא צריך לשבור חיסכון"

בוא נפנה מכאן לפסטיבל שמסביב לתחרות

"את הפסטיבל פיתחנו לא רק לחובבי הגיטרה ויודעי דבר אלא לחובבי מוזיקה בכלל ולכן הדגש הוא לא רק על גיטרה ועל מוזיקה קלאסית, חשוב להגיד, כי כשמדברים על גיטרה קלאסית זה דבר מאוד מצומצם ואנחנו לא עוסקים פה רק ברפרטואר הזה.

"גם השנה, כמו לאורך כל השנים, יש מגוון אירועים שמשלבים גם אמנויות של מוזיקה בת זמננו, מוזיקה קלאסית, מוזיקת עולם, ג'אז, פולק, ולמעשה בכל הפסטיבל הזה, שיש בו כ-17 אירועים, יש רק קונצרט סולו אחד של רולאן דיאנס, שהוא פשוט מהצמרת העולמית בגיטרה. הוא אחד האמנים המדהימים שיש בשנים האחרונות, אחד הטיפוסים, במירכאות, האחרונים, שמסוגל להחזיק במה לבד באולמות גדולים ברחבי העולם.

"הוא מנגן הכל, באך, קלאסי, ומוזיקה מקורית שלו. הוא אחד המלחינים המצליחים והמנוגנים ביותר, יהודי טוניסאי שחי בפריז ומשלב ביצירה שלו הרבה מאוד השפעות ממוזיקת עולם ומהשורשים שלו כך שמדובר בסוג של פיוז'ן של מוזיקת עולם שמשולבת בגיטרה קלאסית, ומבוצעת על ידי וירטואוז על בלתי רגיל.

"כל האירועים האחרים הם בשילובים שונים של גיטרה. זה מתחיל מגיטרה וקול, חליל וגיטרה, וממשיך לכל מיני צירופים מעניינים של כינור, קונטרבס, כלי הקשה וגיטרה של רביעיית אודי חורב, סיטאר, טאבלה וגיטרה קלאסית של שלישיית מיורה, גיטריסט קלאסי כמו אורי ברכה שעוסק גם בג'אז וגם בבוסה נובה ובמוזיקה מקורית.

"אחד השיאים הוא קונצרט הנעילה עם תזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית וסולנים מהארץ ומחו"ל שמנגנים עיבודים של לאו בראואר לשירים של החיפושיות, קטעי טנגו של פיאצולה לחליל, גיטרה ותזמורת, קטעי בוסה נובה לגיטרה ולתזמורת, ואלסים על שירים של סשה ארגוב לשלוש גיטרות ותזמורת, בעיבודים של רונן ניסן, מנצח ישראלי שבא מאוסטריה והוא אורח של התחרות המנצח על התזמורת.

פניני-גיטרה-02.jpg
         רולנד דיאנס (צרפת) (יח"צ)

"הכניסה לכל האירועים ללא יוצא מן הכלל, חופשית, וכדאי לשריין הזמנות מבעוד מועד כי ההתעניינות גדולה. הרעיון שלנו, המפיקים האמנותיים, היה לקדם את התרבות והאמנות ולהפוך אותה שווה לכל נפש, לא צריך לשבור חיסכון בשביל זה, והפסטיבל נערך ברחבי נתניה, בבתים פרטיים, בכל מיני אתרים בעיר, בסוכות של אנשים, כך שאנשים יוכלו לבוא, להיכנס, ולשמוע קונצרטים.

"אנחנו עושים את זה בצורה מאוד מיוחדת, ואני חושב שעיריית נתניה יוצאת דופן ברצון שלה לקדם את האמנות מהמקום הזה. יש תמיכה מקיר לקיר, מראש העיר ועד אנשי המועצה שמתקצבים את זה בצורה נדיבה ומאפשרים לנו ליהנות מיחס חם, לחלום ולעשות את מה שאנחנו רוצים לעשות".

אבא שלי, שהיה גיטריסט פלמנקו מצוין, תמיד אמר בלעג ש"כשמכניסים גיטרה לחשמל היא כבר לא גיטרה". גם לכם מוכרת האג'נדה המוזרה הזאת? זאת הסיבה למקום המאוד לא גדול, בלשון המעטה, שאתם מעניקים בפסטיבל לגיטרה החשמלית ולגיבוריה?

"אני לא חושב שאין מקום אלא שאנחנו פרשנו את היריעה מהצד האקוסטי אולי. הגיעו אלינו כבר ג'אזיסטים מהצמרת העולמית, שחלק מהם ניגנו עם הגברה ובלי הגברה, אין לנו התנגדות לנושא האלקטרוני, אבל השנה הדגש של הפסטיבל הוא באמת על כלים אקוסטיים, מגיטרות ועד לאוטות וסיטארים, כל המשפחה.

"במקום לקחת דברים שכבר כל כך מוכרים פה ובמילא יש להם את הקהל שלהם, אני רואה פסטיבל, בתפיסה האמנותית, כדרך לקרב אנשים לדברים נפלאים שנעשים פה ומוצנעים יותר. למשל אחד כמו בארי מוסקוביץ' שנותן פה קונצרט, והוא אמן בינלאומי שמופיע על הבמות הכי חשובות ומכירים אותו פה ושם, ואני רוצה לחשוף אותו פה במלוא הדרו. לעומת זאת דני סנדרסון שהשתתף בשנה שעברה, והוא אמן נפלא ויוצר חשוב, אני חושב שהוא לא זקוק לבמה הזאת כדי להיחשף".

איפה אתה עצמך, כמלחין ואמן גיטרה, משתלב בנגינה בפסטיבל?

"למעשה הייתי אמור להשתלב באחד מהקונצרטים, אבל קרתה לי תאונה ושברתי את האגודל של יד ימין בדלת האוטו לפני שבועיים... דחיתי בגלל זה גם מסע שלי לארה"ב, אבל זה לא נורא, זה קורה. טוב שזה קורה אחת לעשרים שנה ולא יותר מזה".

   

פסטיבל "פניני גיטרה" ה-6 ייערך בין התאריכים  18-15 באוקטובר 2011 ברחבי העיר נתניה. הכניסה חכל האירועים חופשית, יש להזמין מקומות מראש בטל': 09-8308811. 



05/10/2011   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע