אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 אפריל 
א ב ג ד ה ו ש
 
10111213
14151617181920
21222324252627
282930
ביקורת
 
מאת: נחום מוכיח עולים השבוע: "דייוויד בואי" ועוד
 

 
 
עולים השבוע סרטו הדוקומנטרי המעולה של ברט מורגן "דיוויד בואי Moonage Daydream"  ועוד



"דיוויד בואי: Moonage Daydream"  (ארה"ב 2022) *****

דוקומנטרי. סרטו של ברט מורגן. אודיסאה קולנועית החוקרת את מסעו היצירתי והמוזיקלי של דייוויד בואי, יוצר מוזיקה, אמן פלסטי, שחקן קולנוע, כותב, אינטלקטואל  ובעל פעילויות אמנותיות רבות השראה נוספות.

הסרט מתאר את ילדותו בבריקסטון, לונדון, נסיונותיו לממש את עצמו בתחומי אמנות שונים, לא כל כך בהצלחה, עד לפריצתו ב-1969 בזכות "Space Oddity" (תעלומה בחלל), שירו הקלאסי שהתפרסם עם נחיתת האדם על הירח. מאז הוא יצר ללא לאות. הוציא אלבומים, החליף דמויות, שינה כיוונים כשהוא בוחר כל פעם בפאזה אחרת, עסק גם בציור ובפיסול.

בואי היה יוצר אותנטי שבחר לאתגר את עצמו כל פעם מחדש. בילה כמה שנים באל.איי כדי ללמוד את התרבות במקום, אותו שנא בסופו של דבר. עקר לברלין כדי להתפתח עוד מבחינה מוזיקלית בעזרת המפיק בריאן אינו. יצר בשנות ה-80 במודע אלבום מסחרי להמונים, "Let's Dance", פנה לאוונגארד וחוזר חלילה. 135 דקות. "דייוויד בואי: Monnage Daydream"



דייוויד בואי: Monnage Daydream, תמונת יחסי ציבור


הבמאי ברט מורגן מנסה לפצח/ לפענח את הקופסה השחורה שהייתה חבויה בנבכי נפשו היצירתית של האמן הגאון. אני אומר מנסה, כי לבטח לא נדע בוודאות מוחלטת איך פעל המנגנון הרגשי שלו שהניב כל כך הרבה יצירות מפעימות. עבורי, הצפייה בסרט הזה הייתה החוויה הכי מרגשת הקשורה בבואי מאז הופעתו המחשמלת היחידה בארץ, בפארק הירקון, ב-1996. נבנה פה פאזל מהפנט שלקוח מהתבטאויות רבות של האמן, מהאופן בו הגדיר את עצמו ועבודותיו, מהאופן בו התראיין לתוכניות טלוויזיה ולתקשורת בכלל, ומהדרך בה הופיע מול קהל, כל פעם בדמות מרתקת אחרת.

הבמאי מורגן יודע דבר או שניים על מעשה המרכבה של סרט דוקומנטרי בכלל ומוזיקלי בפרט. הוא חתום בין היתר על "ג'יין" (2017), אודות ג'יין גודאל, חוקרת השימפנזים הנודעת. בזירה המוזיקלית הוא יצר את הדוקומנט המעולה על קורט קוביין,
"Cobain: Montage of Heck 2015, עליו עבד שמונה שנים, וגם בו ניסה לרדת לעומקי העומקים של הנפש המיוסרת והטראגית של סולן "נירוונה". בואי מת בנסיבות לגמרי אחרות, ולכן הדרך בה ניגש אליו מורגן, יוצר טוטלי, במאי ועורך (על צילום אי אפשר לדבר כאן כי כל החומרים לקוחים מארכיונים וממקורות ויזואליים שונים) היא לגמרי שונה. יש ב-Moonage Daydreamהתכתבות עם עולם החלל והקוסמוס של בואי, עם הצורך התכוף שלו ללבוש ולפשוט דמויות, ולהיות באינרציה משתנה כל הזמן. וזה כולל גם החלטה אסטרטגית לעשות ב-1983 "אלבום מסחרי להמונים", Let's Dance. וגם לעקור לברלין לזמן מה כדי לעדכן ולרענן את עבודתו המוזיקלית באמצעות עבודה עם המפיק בריאן אינו.  

מורגן בחר בדרך מקורית, אולי מתבקשת במקרה זה, להתאמץ לחדור לתודעתו של בואי באמצעות רסיסי רסיסים של צילומי וידאו ופילם המסכמים כמעט את כל המאה ה-20: רצף של אימאג'ים המיתרגמים לזרם תודעה פסיכדלי מסעיר. עם קטעים נרחבים מהופעותיו ומבחר משיריו, לאו דווקא בביצועי המיינסטרים המוכרים. בואי היה כאמור לא רק מוזיקאי, יוצר ופרפורמר בחסד, אלא גם אמן פלסטי מבריק שמאחוריו תערוכות ציור ופיסול מרשימות. הקריירה הקולנועית שלו עוברת בסרט ללא פוקוס מיוחד, אבל גם היא משמעותית. מבחר מהסרטים בהם הופיע: "האיש שנפל מכוכב אחר" (1976),  "כריסיטיאן אף." (1981), "חג שמח מר לורנס"  (1983), "הרעב" (1983), "התחלות חדשות" (1986), "לבירינט" (1986), "הפיתוי האחרון של ישו" (1988), "טווין פיקס: אש הולכת איתי" (1992), "בסקיאט" (1996) ועוד.

הסרט  "דיוויד בואי Moonage Daydream" יוקרן רק במשך שבוע, וחובה לדעתי לצפות בו במסך האיימקס של יס פלאנט ראשל"צ. 


https://www.youtube.com/watch?v=FQ_ew-QLISU&feature=emb_imp_woyt

 

 


"בחורים טובים" (ישראל 2022) ****

דרמה. סרטו של ארז תדמור. מוטי ברנשטיין (עמית רהב), בחור ישיבה הנחשב לעילוי גדול בתורה, מגיע לפרקו וכמנהג העדה החרדית עליו להתחיל לצאת לפגישות עם צעירות, שאחת מהן תוביל לשידוך. כמי שנחשב לשידוך הנחשק והרצוי ביותר במגזר החרדי, מוטי מתחיל להיפגש עם מיטב בנות המגזר בישראל, וגם עם צעירה ממשפחה עשירה ומיוחסת מחו"ל, אך כשהוא נתקל בנחמי (ליאנה עיון) הוא מעוניין להשתדך דווקא לה. אלא שהיא הבחורה היחידה איתה הוא לא יוכל להשתדך בשל מוצאה המזרחי. ולכן מבקש מוטי מברוך אוירבך (מאור שוויצר), רווק מזדקן ועוזרה האישי של השדכנית (עירית קפלן), לעזור לו להגיע אליה. תוך כדי מבצע מוטי מהלך הנוגד את אישיותו ואת כל מוסכמות החברה החרדית בה גדל – מתחזה לעיוור - ובכך מעמיד בסיכון אותו ואת בני משפחתו ומאתגר את עולם השידוכים החרדי השמרן. עם יקי רייסנר, גיא לואל, רועי אסף, נטע שפיגלמן, נאיה פדרמן, עדי ביטי. 96 דקות. בחורים טובים


בחורים טובים, תמונה באדיבות סרטי יונייטד קינג


ארז תדמור הוא במאי מוכשר, מיומן ופורה במיוחד, שגם יודע לדלג בקלילות בין ז'אנרים מבלי לאבד את הטאץ' המקצועי. במקביל ל"בחורים טובים" הוא מריץ כעת סרט נוסף, "ילדים של אף אחד", בתחרות פרסי אופיר. ב"בחורים טובים", שאת תסריטו חיבר עם חוה דיבון ויקי רייסנר, הוא בחר להציג לצופה את האודיסאה שעוברים צעירי וצעירות המגזר החרדי בדרך למימוש חתונה והקמת משפחה. הוא עושה זאת בנימה הומוריסטית מחויכת, שכמותה אני לא זוכר מאז סרטו הארוך השני "סיפור גדול", אותו ביים עם שרון מימון. אני יכול למצוא הקבלה בין שני הסרטים, מעבר לעובדה שעירית קפלן משחקת בשניהם. יש משהו בריקוד המגושם של חבורת השמנים שרוצים להתמודד בתחרויות סומו שמאו' דומה לחיזור המהוסס והמחוספס של בני ובנות המגזר החרדי, בדרך לחופה המיוחלת.

לא שאנחנו לא מכירים זאת מסרטים קודמים ומסדרות טלוויזיה, אבל הסרט מוטיב להציג, באירוניה מתבקשת, את הסחר-מכר בעולם השידוכים החרדי, בו המשודכים והמשודכות הם מוצר עובר לסוחר עם תג מחיר משתנה. מובלטים כאן פערי העמדות והמעמדות של המשפחות והקטסטרופה שמתפתחת כאשר בחור אשכנזי מעדיף בחורה מזרחית על פני כל הבנות האשכנזיות המיוחסות שמוצעות לו. סרט מהנה ומשעשע. 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=w5O1MXQm4qA&feature=emb_logo

  

        
"תא מספר 6" (פינלנד-גרמניה-אסטוניה-רוסיה 2021) **** 

סרטו של יוהו קוסמאנן. לורה (סיידי הארלה) היא בחורה פינית, סטודנטית לארכיאולוגיה, שבעת שהותה במוסקבה התפתח לה רומן לוהט עם אישה מקומית, אירינה (דינרה קרוקרובה), שבביתה היא שכרה חדר. השתיים מתכננות לקחת יחד רכבת למורמנסק שבחוג הארקטי, כדי לראות את הפטרוגליפים (ציורים עתיקים החרותים על סלעים), המאפיינים את האזור. אלא שברגע האחרון מבריזה אירינה ללורה וזו עולה על הרכבת לבדה, עם מסרטת הווידאו הקטנה שלה, באמצעותה היא מתעדת את מסעותיה. היא מתמקמת במושב שלה בתא מס' 6, שיש בו גם מיטות, שכן הנסיעות ברחבי רוסיה ארוכות מאוד. מתברר לה כי שכנה לתא הוא כורה רוסי צעיר, לוחה (יורי בוריסוב), שמתגלה לה כבחור לא נעים, שתיין, וולגרי, גס ומנבל פה. בתוך כדי המסע, שעובר בערים ובעיירות שכוחי אל ברחבי רוסיה,  לורה מנסה לשמור על קשר טלפוני עם אירינה, אך מקבלת ממנה כתף קרה. במקביל נרקם בינה ובין לוחה אט אט קשר מפתיע של אמון והבנה. 107 דקות.  "תא מספר 6"


תא מס' 6, תמונה באדיבות סרטי נחשון


בגדול זה סרט על פרידה ועל קשר חדש הנרקם על חורבותיה. הבמאי הפיני יוהו קוסמאנן מרכיב את הפאזל האנושי שלו באיטיות, כשהגיבורה שלו היא אישה צעירה פגיעה, בודדת ונודדת בחיפוש אחר מקומה. והצלע שמולה היא של גבר מחוספס, שהתנהגותו הכמעט ברוטלית מסתירה נשמה רכה שזקוקה לשריון מגן בלתי חדיר. היא מתאוששת מנטישת אהובתה והוא מחפש נואשות את קרבתה. הוא שואל אותה איך אומרים בפינית "אני אוהב אותך", והיא עונה לו, לכאורה מספקת לו תשובה לשאלתו, אבל למעשה אומרת לו, מבלי שיבין "לך תזדיין". וכך נפתח הדיאלוג ביניהם.

הנסיעה האינסופית ברכבת ארוכת טווח העוברת דרך ערים נטולות זהות ועיירות צללים לאורך רוסיה הקודרת והקפואה בואכה החוג הארקטי, היא הדימוי המדויק ביותר למצבם של שני הגיבורים. הם בודדים, תלושים, מנותקים מרצף החיים, נתונים במצב של ארעיות ותנועה מתמדת ולמודי אכזבות. וזוהי התשתית הכי טובה עליה יכולה להיבנות מערכת יחסים ביניהם, שתהייה אחרת ממה שחוו עד עתה. קוסמאנן מוביל למקום הזה בזהירות וברגישות. תא מספר 6 שהיה המקום הקלסטרופובי בו היו לכודים, כל אחד מסיבותיו, הופך לנקודת יציאה וזינוק למקום אחר.    

https://www.youtube.com/watch?v=BmuaEfE1oK0

 

 


 "אשליות אבודות" (צרפת 2021) ****

דרמה. סרטו של קסבייה ג'יאנולי, על פי הרומן של אונורה דה בלזאק.
לוסיאן (בנג'מין וויסין) הוא בחור צעיר ויפה תואר מהפרובינציה, בן המעמד הנמוך. הוא כותב שירה, שואף להתפרסם בזכות יצירותיו ומאוהב עד טירוף בברונית לואיז דה בארג'טון (ססיל דה פראנס) , שמעמדה גבוה משלו באופן משמעותי. היא תומכת בנטיותיו האמנותיות ומשתוקקת להיות איתו, אבל כדי להימנע מהסקנדל שבאופן טבעי יתלווה לרומן אם יתנהל ביניהם, הברונית מחליטה לעבור לפריז ולקחת איתה את לוסיאן. שם הוא מסתנוור עד מהרה מהאורות ומהקצב המסחרר של החיים בעיר. הברונית מתרחקת ממנו, אבל המשורר הפשוט מהכפר יזהה פטרון, נייתן (קסבייה דולאן) שיתמוך בו לתועלתו שלו. וכך עושה לוסיאן הסבה לתחום העיתונות החדש, עולה לגדולה ככותב רכילויות מכפישות ומכוערות, כי על כך משלמים לו. הוא מתרחק משאיפותיו להיות משורר, מה גם שאין מי שיממש לו אותן וייסחף לחיים בהם הוא מונע על ידי אחרים לתועלתם. בין היתר הוא מאמץ לחיקו שחקנית זוטרה, קוראלי (סאלומה דוויילס) ומסייע לה להגיע לבמת התיאטרון המרכזית. אלא שבשלב מסוים הוא מואס בדרכו המזויפת, מתעשת ושב לערכיו האמיתיים הבסיסיים ולרצון לממש את חלומותיו. עם ז'ראר דפרדייה, ג'ין באליבר, אנדרה מרקון. 144 דקות. "אשליות אבודות"


אשליות אבודות, תמונה באדיבות בתי קולנוע לב


אילולא היה זה סרט תקופתי, אפשר היה בהחלט להניח שהוא מתקיים היום. אלה היצרים והדם הרע בין המעמדות החברתיים. זוהי העיתונות שמפרסמים בה לטובת מי שמשלם הכי הרבה על מודעות פרסום, ושהנושא הכי לוהט לקריאה אלה טורי רכילות מרושעים ונוטפי ארס. הבמאי קסבייה ג'יאנולי עיבד את ספרו של אונורה דה בלזק, שחלקים לא מבוטלים ממנו ממנוהינם אוטוביוגרפיים. למשל, עולם הדפוס וההוצאה לאור, בהם עסק ונכשל. הרומן נכתב במאה ה-19 (בין 1837 ל-1843), אבל כל האינטריגות והקונפליקטים בו הם עכשוויים להפליא, מה גם שבלזק ידע לכתוב באירוניה משתלחת המתאימה גם להיום. כשהוא נעזר באמצעי האמנותי של קריינות (ווייס אובר) המתארת את האירועים בחלקים לא מעטים של העלילה, מרכיב ג'יאנולי מעדן קולנועי מענג ומרתק, בעל אופי של טלנובלה מצד אחד, ומאידך סיפור עסיסי ובו התרסה כנגד השחיתות והצביעות של עולם התקשורת, אותם אבחן כבר אז, בהיותם עדיין קטנים. 

תרצו תראו בסיפור הזה אלגוריה לעולמנו כפי שהוא בנוי היום, תוך חלוקה מעמדית ברורה ותפקיד התקשורת כמוטה לטובת מי שמשלם יותר. תרצו תזהו כאן שיקוף אחד לאחד של המציאות העכשווית. יש כאן קאסט גדול של שחקנים מוכשרים ובעלי קבלות, שכדרכם עושים עבודה מצוינת, בהם ססיל דה פראנס, הבמאי-שחקן קסבייה דולאן  וכמובן ז'ראר דפרדייה, ולצידם גם בתפקידים המרכזיים בנג'מין וויסין וסאלומה דיוויילס.



https://www.youtube.com/watch?v=FciINVQAWuU

 



"סכנה מיידית"  (ארה"ב 2021)  ***

מתח-אקשן. סרטו של דייוויד האקל. יחידת הסוכנים המיוחדת של ה- FBI מתחקה אחר דילן פורסטר (סקוט איסטווד), רוצח מסוכן ששוחרר לאחרונה מהכלא. בביתו נמצאה גופה של מחסל שניסה להתנקש בחייו. מתברר כי דילן הוא טיפוס אימפולסיבי אלים, אך עבר טיפול, לוקח תרופות ואפילו יש לו מנטור, ד"ר אלדרווד (מל גיבסון) שתומך בו ומרגיע אותו בעת הצורך. דילן בדרך לאי מבודד כדי להשתתף בהלוויית אחיו ולהתאחד עם משפחתו. אך בני משפחתו, ובעיקר אמו, רואים בו אדם לא רצוי. מה שהופך את המצב לגרוע עוד יותר מבחינתו זוהי העובדה שהשריף המקומי, מקוי (טייריס גיבסון) מקבל טלפון מה-FBI. הם מבקשים שלא ייקח סיכון ושינסה להחזיק את דילן עד שיגיעו לשם. בעת שהשריף מנסה לבצע את המוטל עליו, מגיעה לאי סירה ובה חבורת שכירי חרב. הם יודעים משהו שדילן לא –  אחיו, שהלך לעולמו טרם זמנו בנסיבות לא ברורות - החביא על האי אוצר שהתגלה לפני שנים במצולות הים. במהרה הם משתלטים על בית המשפחה ולוקחים אותם כבני ערובה. בידיעה שהוא חייב להגן על משפחתו, יעשה דילן הכל כדי לסלק מהמקום את שכירי החרב ולהחזיר למשפחתו את החיים השקטים שהיו להם לפני ההשתלטות. 99 דקות. "סכנה מיידית" 


סכנה מיידית, תמונה באדיבות סרטי שובל וסרטי יונייטד קינג

מותחן אקשן מודולרי, שדומה ללא מעט עבודות קולנוע דומות שנעשות בהוליווד כבר שנים. עם תסריטים מופרכים באופן כזה או אחר, ועם שחקן או שניים מוכרים, שאולי יכולים לסחוב את הפרוקיט ולהפוך אותו לאטרקטיבי לקהל. את משחק את הגיבור סקוט איסטווד, בן שלי, שאני לא בטוח שהוא מושך קהל בזכות עצמו. גם התוספות של מל גיבסון, בתפקיד קטן יחסית, ושל טייריס גיבסון, לא יכולות להפוך את הסרט למוצר מצליח. ובכל זאת, ברמת הנראטיב והאקשן הוא לא כל כך גרוע בעיניי, וחובבי המתח-אקשן עשויים להיות מסופקים ממנו במידה כזאת או אחרת.     

https://www.youtube.com/watch?v=R-ian7ETS88

 

  


"מצרים שיר אהבה" (ישראל 2022)

דוקומנטרי. סרטה של איריס זכי. בשנות ה-40 הייתה סועאד זכי היהודייה זמרת מצליחה במצרים. היא כיכבה בסרטים לצד אום כולתום, נחשבה להבטחה אדירה בעולם הערבי כולו, נישאה למוזיקאי מוסלמי מפורסם, מוחמד אלעקאד, והולידה לו בן, משה. אבל לאחר שבעלה נטש אותה ואיים לקחת ממנה את בנה, סועאד נמלטה לישראל ונאלצה לחיות חיים כפולים, של עובדת ניקיון ביום וזמרת בלילה. נכדתה של סועאד, הבמאית איריס זכי, מעוררת לחיים את סיפורה המסעיר בסרט חוצה תרבויות, דתות ומדינות ומשלב סצנות תקופתיות עלילתיות וחומרי ארכיון נדירים בצד מסע דוקומנטרי אינטימי של בת ואב הבוחנים יחד את הזהות המורכבת של משפחתם. 74 דקות.  "מצרים שיר אהבה"


מצרים, שיר אהבה, תמונה באדיבות בתי קולנוע לב



https://www.youtube.com/watch?v=LxkzMNQrLCA


  
  
 
 


15/09/2022   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. ברי צקלה
ברי , צקלה (15/09/2022)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע