סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
עניין
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
כתבה
 
מאת: יוסי שיפמן רוסטרופוביץ' ייקבר היום במוסקבה
 

 
 

יומיים אחרי שנקבר בוריס ילצין בבית הקברות נובודוויצ`י במוסקבה, נפטר ידידו הקרוב, הצ`לן, הפסנתרן והמנצח הנודע מסטיסלב רוסטרופוביץ`



צ`לן ענק ומזוהה פוליטית

עם מותו של מסטיסלב רוסטרוספיץ` במוסקבה, מסתלקת עוד אחת מדמויות הענק של עולם המוזיקה הקלאסית במאה העשרים. אחרי פבלו קאזאלס, נחשב לענק הצ`לנים במחצית הראשונה של המאה העשרים בא רוסטרופוביץ והשביח את מעמד הצ`לו בעולם. שני הצ`לנים גם מזוהים פוליטית עם תנועות החירות והעשייה למען חירות בני האדם באשר הם.

קאזאלס שסרב להופיע בספרד תחת שלטונו של פרנקו הקים פסטיבל בעיירה צרפתית ליד הגבול עם ספרד  ולא זכה לראות בשחרורה של ספרד מעולו של השליט והפיכתה לרפובליקה. רוסטרופוביץ` העז לדבר על חירויות האזרח ויצא בגלוי כנגד השלטון הסובייטי בהתירו לחתן פרס נובל לשנת 1970, הסופר אלכסנדר סולז`ניצין להתגורר בדאצ`ה שלו ליד מוסקבה. במכתב גלוי ששלח לעיתון "פראוודה" שאל רוסטרופוביץ` בגלוי "אנא הסבירו לי, מדוע לעתים כה קרובות אנשים שאין להם כל מושג בספרות ובאמנות הם בעלי הזכות להחליט, בעל המילה האחרונה. לכל אחד מגיעה הזכות לחשוב באורח עצמאי, להביע את דעתו באותם עניינים בהם הוא שולט, ולא רק לומר בווריאציה כזו או אחרת את מה שמכתיבים לו". עוד ניסה הצ`לן להביא עותק מספרו של סולז`ניצין "אוגוסט 1914" לשר הממונה כדי להוכיח שאין בספר משום סיכון המשטר הסובייטי. אבל הדברים הלאה לא עזרו לו ולא לסולז`ניצין. 

בתגובה על המרד הגלוי של רוסטרופוביץ` נאסר עליו ועל אשתו הזמרת הנודעת גלינה וישנבסקייה, להופיע מחוץ לברית המועצות וגם בתוך ברית המועצות צומצמו הופעותיהם למינימום. בשנת 1974 סולקו השניים מברית המועצות, למעה למה שהוגדר כ"גלות מרצון"  וגם אזרחותם הסובייטית נשללה מהם. 

למותר לציין שרוסטרופוביץ` המשיך להילחם למען רעיונותיו גם מן המערב. כשנפלה חומת ברלין הוא הגיע למקום וניגן ליד החומה את הסוויטות לצ`לו ללא ליווי של באך. כשהחלו רוחות החדשות מנשבות בברית המועצות, ולשלטון נבחר בוריס ילצין שהמשיך את דרכו של גורבצ`וב ביישום הפרסטרויקה והגלאסנוסט, בהפיכת רוסיה למדינה בעלת תפיסה מערבית, ניסו הקומוניסטים לתפוס את השלטון מחדש. רוסטרופוביץ` הגיע ללא מסמכים רוסיים רשמיים למוסקבה, הצטרף לילצין ושהה איתו ועם אנשיו בבית הלבן במוסקבה עד שהתייצב השלטון. הוא ורעייתו קבלו את אזרחות רוסיה מחדש.

בשנים האחרונות רוסטרופוביץ` התגורר בצרפת, בעיר קטנה במחוז בורגונדיה, ליד כנסיה שהאקוסטיקה שלה נראתה לו אידיאלית וההקלטות שביצע במקום מוכיחות שצדק. הוא חזר לגור במוסקבה לפני פחות משנה, כשהוא כבר חולה בסרטן ומצבו הלך והתדרדר. הופעתו האחרונה בציבור הייתה בסוף מרץ האחרון כשצוין יום הולדתו השמונים בקרמלין, הנשיא פוטין העניק לו מדליה ממלכתית, אות השרות למולדת. מדליה זו הייתה האחרונה בסדרה של מדליות אותות וכיבודים שרוסטרופוביץ` זכה בהם בחייו. בהם אותות מטעם נשיא ארה"ב ומלכת בריטניה. 

בזכותו התרחב הרפרטואר לצ`לו

רוסטרופוביץ` נולד לזוג מוזיקאים, אימא פסנתרנית ואבא, צ`לן שלמד אצל קאזאלס, הוא התאהב בצ`לו עוד כילד מה שלא הפריע לו להיות גם פסנתרן מעולה ומנצח בעל שיעור קומה שניצוח על תזמורות רבות. הוא הופיע לראשונה בגיל 15 וכעבור שבע שנים נשלח להופעה במערב וזכה מייד בהערכת מבקרי המוזיקה והעיתונות המקצועית. הוא, הפסנתרן סוויאטוסלב ריכטר והכנר דויד אויסטרך, ייצגו את המצטיינים בין אמני ברית המועצות בעולם (שלושתם, אגב מופיעים יחד בהקלטת הקונצ`רטו המשולש של בטהובן בניצוח קאראיאן על תקליטור שנחשב לאחד הביצועים הטובים אי פעם).

כאמור ביצועיו הנפלאים של קאזאלס במוזיקה הסימפונית ובמוזיקה הקאמרית היו בבחינת העלאת מעמדו של הצ`לו למעמד בכיר במחצית הראשונה של המאה העשרים, אלא שמספר היצירות שנכתבו לצ`לו היה מועט, הרבה יצירות קאמריות ופחות יצירות קונצרטנטיות. אישיותו הכובשת, רגישותו האמנותית ויכולותיו המופלאות להעניק את החום האנושי הרב לנגינה שלו הביאו רשימה ארוכה של מלחינים לחיבור יצירות שהיו ליצירות משמעותיות ביותר לכלי שלו. החשוב במלחינים שכתבו לו יצירות הוא דמיטרי שוסטקוביץ`, שחיבר לו שני קונצ`רטות ועוד יצירות. שוסטקוביץ` היה לרוסטרופיץ`, "אבא שני". אמר בראיון, "לעתים, ראיתי את דמותו כשניצחתי, הוא לא נראה מחייך. חשתי שניצחתי לא נכון ואז שניתי את הקצב ודמותו נעלמה." אבל שוסטקוביץ` הוא רק אחד ברשימה שכוללת בין היתר את פרוקופייב, חצ`טוריאן, בריטן, לוטוסלבסקי, ברנשטיין, פנדרצקי, מסיאן, פארט, קנצ`לי, שניטקה, פאנופניק, חינסטרה, דיטייה, וולטון, אוריק, קבלבסקי, מיאסקובסקי.

בזכותו של רוסטרופוביץ` יש כיום לצ`לנים בעולם רפרטואר עשיר הרבה יותר. הוא גם העמיד תלמידים הרבה, בהם הצ`לנית ז`קלין די פרה והצ`לן יו יו מה. הצ`לנית אלה ימפולסקי המנגנת בתזמורת הפילהרמונית נמנית גם היא עם תלמידיו. מי שרואה בו מורה ומדריך רוחני גדול הוא הכנר הישראלי מקסים ונגרוב שהקליט עם רוסטרופוביץ` קונצ`רטות לכינור וניגן איתו בהרכבים קאמריים על הבמות החשובות ביותר בעולם.

חיבה לטיפה מרה וחוש הומור

כפסנתרן הופיע רוסטרופיבץ` בעיקר כשותף להופעותיה של אשתו, זמרת הסופרן גלינה וישנבסקיה, שנחשבה לזמרת החשובה ביותר בדורה בברית המועצות ואחת החשובות בעולם. כמנצח החל גם בשיתוף פעולה עם רעייתו כשניצח בתחילת שנות השישים על "יבגני אונייגין" באופרה בולשוי במוסקבה.

הקריירה שלו כמנצח, נסקה כשסולקו השניים מברית המועצות, רוסטרופוביץ` קבל לידיו את התזמורת הלאומית האמריקנית, במרכז קנדי בוושינגטון ועם התזמורת הזו יצא פעמיים לסיור ברוסיה. אחת ההופעות התקיימה בכיכר האדומה במוסקבה, תוכננה כהופעה לקהל שלא יכול להרשות לעצמו לרכוש כרטיסים, למקום הגיעו מאה אלף מאזינים, והקונצרט שהתקיים במהלך האירועים שאיימו על שלטונו של ילצין, הפך לאירוע פוליטי.

רוסטרופוביץ` היה ידוע בחיבתו לטיפה המרה, לנשים ולאהבת חיים בכלל. את תשוקותיו אלה הביא אל המוזיקה שעליה ניצח וכך זיכה את מאזיניו בפרשנות אישית. באחת ההופעות הראשונות שלו עם התזמורת הלאומית הוא הקדיש ערב שלם ליצירות ליאונרד ברנשטיין. ברנשטיין חיבר במיוחד לאותו קונצרט יצירה בשם "סלאווה", סלאווה שמשמעותה "הוד" או "תפארת" ברוסית, הייתה גם כינוי המקובל בין ידידיו ומכריו. ברנשטיין קרא ליצירה "פתיחה פוליטית".

ידידות עמוקה נוספת וחשובה הייתה לו עם המלחין האנגלי בנג`מין בריטן, השניים הופיעו יחד ביצירות רבות שבריטן חיבר וגם ביצירות אחרות. בריטן שייסד פסטיבל מוזיקה חשוב באלדבורו, אנגליה, הזמין את הצ`לן הרוסי להופעות ולאחר מותו של בריטן, רוסטרופוביץ` ניהל גם את הפסטיבל לתקופה קצרה.

חוש ההומור שלו גם הוא מצא לו ביטוי בצורות שונות ובאחת הפעמים כשניגן בקונצרט לציון יום הולדתו השבעים של ידידו הכנר אייזק שטרן, ניגן את "הברבור" הקטע המפורסם של סן-סאנס לצ`לו מתוך "קרנבל החיות" כשהוא לבוש בגרבי טייטס לבנים, שיער מסודר כברבור, חצאית "טוטו" של רקדניות בלט ושפתיים צבועות אדום.
אהבה אחרת שלו הייתה לקונצ`רטימרתון. בשנת 1967ניגן עם התזמורת הסימפונית לונדון, בשמונה קונצרטים 30 יצירות של 24 מלחינים שונים. בניו יורק כעבור עשרים שנה כשציין את יום הולדתו השישים, ניגן חמשה קונצרטים עם שלוש תזמורות שונות -  הפילהרמונית של ניו יורק, הסימפונית של בוסטון והתזמורת הלאומית, אז ניגן 15 קונצ`רטות לצ`לו ויצירות אחרות בכללן "רקוויאם המלחמה" של בריטן וכן ניגן את שש היצירות הנודעות של באך לצ`לו ללא ליווי. הקלטת שש היצירות שנעשתה לפני כשלוש עשרה שנים, נחשבת לאחת ההקלטות המעולות שנעשות אי פעם ליצירות שנחשבות עד היום לפסגת היצירות שכל צ`לן רוצה לנגן. יצירה אחרת שהרבה להקליט היא הקונצ`רטו הנפלא של דבוז`ק.

בישראל הופיע פעמים מספר, עם רעייתו ובלעדיה, עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית וכל הופעותיו כאן היו חגיגות מוזיקליות שנחרטו עמוק בזיכרון הקולקטיבי של אוהבי המוזיקה בישראל.  עם היוודע דבר מותו פרסמו הודעות אבל הצ`לן יו יו מה, הסופר אלכסנדר סולז`ניצין ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

היום, יום ראשון, תתקיים לווייתו במוסקבה, הוא ייקבר בבית הקברות נובודוויצ`י, ליד ידידו בוריס ילצין ובאותו בית קברות שבו טמונים מוריו וידידיו המלחינים דמיטרי שוסטקוביץ` וסרגיי פרוקופייב. לצד הקלטותיו הרבות בתקליטורים ובהקלטות שונות, גם הבית שבו נולד בבאקו, היה למוזיאון הפתוח למבקרים.  



29/04/2007   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע