סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
עניין
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ריאיון
 
מאת: טל גורדון מאמצים את האנדלוסית
 

 
 
כשאנחנו מגיעים לתיאטרון ירושלים, אני מתרגש כל פעם מחדש, פעמיים: פעם אחת בעליות לירושלים, ובפעם השנייה בכניסה לתיאטרון. אני תמיד מחפש חנייה שעות בגלל כל מיני עניינים שקורים עכשיו בעיר, ולא אכפת לי, כי אני רואה את התיאטרון מכל הזוויות ומאד מתרגש. זה משכן מאד מכובד, שהתזמורת ראויה לו בהחלט, וזו התחלה של דרך מאד ארוכה שאנחנו יכולים לעשות ביחד."
האנדלוסית אשקלון מצאה בית חם בתיאטרון ירושלים. שיחה עם תום כהן, מנהל התזמורת


תלאות רבות עברה התזמורת האנדלוסית בשנים האחרונות, מאז החלה את חייה כתזמורת אשדודית, חוותה פיצול כואב לשתי תזמורות, האנדלוסית של אשדוד והאנדלוסית של אשקלון, וכעת אומצה האשקלונית כדת וכדין על ידי עיריית ירושלים ותיאטרון ירושלים, מקום משכנה החדש, והפכה לתזמורת האנדלוסית ירושלים.

"שיחקו לנו עם התקציב"
 
"היו לנו קצת בעיות עם עיריית אשקלון כשעלה ראש עיר חדש שזוכה, היום, לפרסום שלילי על דברים חמורים בהרבה ממה שעשה לנו", אומר תום כהן, המנצח הראשי והמנהל האמנותי של התזמורת, "והוא החליט לשחק לנו קצת עם התקציב, כי היו דברים שנראו לו יותר חשובים, מסתבר, מלהוציא על תזמורת, למרות שהוא מחויב לזה על פי חוק, וכמה שניסינו, למרות האהבה הגדולה באמת שיש לנו לעיר אשקלון, היינו חייבים למצוא עיר מאמצת.

"נדהמנו ושמחנו לגלות שהיו המון ערים שמאד חפצו שהתזמורת הזו תגיע אליהם. הצלחנו לעשות לעצמנו שם בשנים האחרונות ובאמת היו כמה אופציות על הפרק, וקשה לתאר את ההתרגשות שאחזה בנו כשעיריית ירושלים הצהירה שהם רוצים ומוכנים לקלוט אותנו, ומבחינתנו, ברגע שהם היו מעוניינים לא הייתה שאלה בכלל, והייתה הרגשה כאילו כל הדברים הרעים שקרו לנו עד אז, קרו בשביל שהדבר הטוב הזה יקרה.

"החל מה-1 בינואר של שנה זו הפכה התזמורת לאנדלוסית של ירושלים, ונכון להיום הגענו למנוחה ולנחלה, ואנחנו התזמורת של עיר הבירה, על כל המשתמע מכך, שזה מדהים, עוד לפני שאנחנו מדברים, אפילו על התיאטרון. כשאנחנו מופיעים בחו"ל, ולשמחתי זה קורה לאחרונה לא מעט, יש הבדל גדול בין כל שם של עיר שאני אומר, לבין העיר ירושלים, שאני חושב שהיא העיר המפורסמת ביותר בעולם, ואין מי שלא מתרגש ממנה, ושנית, כי התזמורת מייצגת הרבה דברים שגם העיר ירושלים מייצגת, כך שהעיר זקוקה לתזמורת כמו שהתזמורת זקוקה לעיר."


תום-כהן-יחצ.jpg
תום כהן (תמונת יחסי ציבור)




לעוף ולחלום ביחד

 
את הבית שלכם מצאתם בתיאטרון ירושלים, שהוא כנראה התיאטרון היחיד בארץ שאימץ תזמורת

"כן. התיישבנו בתיאטרון ירושלים, שהוא מבנה מדהים וצוות מדהים של אנשים לעבוד אתו, יפעת צחי-קריאל, מנכ"לית התיאטרון מהרגע הראשון הייתה מותק אמתית והפכה להיות משפחה מיד, וכל הצוות שם הם חבר'ה נהדרים, ומעבר לכל אלה, זה גם סוג של הגשמת חלום.

"למעלה מחצי שנה אנחנו מגיעים לשם ועדיין אני מתרגש כל פעם מחדש, פעמיים: פעם אחת בעליות לירושלים, ובפעם השנייה בכניסה לתיאטרון. אני תמיד מחפש חנייה שעות בגלל כל מיני עניינים שקורים עכשיו בעיר, ולא אכפת לי, כי אני רואה את התיאטרון מכל הזוויות ומאד מתרגש. זה משכן מאד מכובד, שהתזמורת ראויה לו בהחלט, וזו התחלה של דרך מאד ארוכה שאנחנו יכולים לעשות ביחד."

איפה אתם מרגישים את השינוי בתפקוד השוטף של התזמורת?

"בפעם האחרונה שדיברנו, אי שם לפני ארבע או חמש שנים, התחלנו דרך שלשמחתי התעצמה עד היום, ובאמת יש לנו עכשיו קהל מאד רחב ומגוון, בדיוק כמו העיר הזו ובדיוק כמו התזמורת הזו, וזה מאד משמח. יש בירושלים אוכלוסיות רבות, בין אם חרדית, בין אם ערבית, שאנחנו באים אליהן עכשיו במלוא תפארתנו, בשיתוף פעולה מלא עם המון גורמי תרבות בעיר ופרויקטים שאנחנו מאד מתרגשים מהם, כמו הצגות ילדים שאנחנו מעלים עכשיו, שפונות למגזר הערבי בעיר, או למגזר החרדי, ולכל האוכלוסייה.

"התזמורת עושה ממוצע של 105 קונצרטים בשנה בכל הארץ ובעולם וזה לא משתנה, אבל החשיבות של עיר, מעבר למובן מאליו, שזה השם, היא בזה שחלק נכבד מהפעילות שלנו, באחוזים, מתקיים בעיר, ושיש לנו דלת פתוחה במחלקת התרבות של העיר לעוף ביחד איתם ולחלום ביחד איתם פרויקטים תרבותיים שונים." 
 

  


ממשיכים את השיח המזרחי

 
אז איזה פרויקטים חדשים יש על הפרק כפועל יוצא של החיבור החדש?

"בין אם פסטיבלים שונים, בשנה הקרובה נהיה לפחות בשלושה פסטיבלים עירוניים, כמו הפסטיבל למוזיקה מקודשת, פסטיבל הפסנתרים שהוא פסטיבל של תיאטרון ירושלים והמנהל האמנותי שלו הוא מיכאל וולפה, שהוא חבר יקר, ופסטיבל סוף הקיץ, גם הוא של התיאטרון, ובין אם קונצרטים. מאחר ויש לנו הסכם עם העירייה ואנחנו ביחסי עבודה שאפשר לקרוא להם משפחתיים, אז למשל ביום ירושלים התזמורת נרתמה לנגן במגדל דוד כשראש העיר בא ללחוץ את ידי התושבים ולברך אותם לכבוד החג, ואנחנו באנו ועשינו קונצרט פתוח, חינם אין כסף, מאחר וחשוב לנו לבוא במגע עם הקהל הישיר שלנו.

"פרט לאלה, יש פרויקטים חינוכיים, כמו זה שסיפרתי עליו קודם, ומבחינתי המטרה היא שבשנים הקרובות לא יהיה ילד אחד במערכת החינוך הירושלמית שלא נחשף לתזמורת האנדלוסית ירושלים ולמטען התרבותי שאנחנו נושאים עמנו, ואנחנו רואים בזה חשיבות עליונה, כי מעבר לזה שהקהל שלנו גדל כל הזמן, אנחנו רואים בתזמורת משהו שהוא הרבה מעבר לדור שלנו עכשיו, אלא משהו שאנחנו מעוניינים להמשיך אותו בהמשך לכל השיח המזרחי שהפך מאד פופולרי בשנים האחרונות. אנחנו דוגלים בשיטה של עשייה אינטנסיבית, וכבר מהיום אנחנו מלמדים או חושפים אנשים למוזיקה קלאסית שאינה מערבית, אלא מוזיקה קלאסית מזרחית.

"אנחנו מתייחסים לאנדלוסיה, בראש ובראשונה, כקונספט. רוצה לומר אנחנו מדברים על תקופת תור הזהב, שבה יהודים ומוסלמים חיו ביחד ויצרו מוזיקה ואמנות בהרמוניה, והתרבויות השונות הפרו זו את זו, ובזה אנחנו רואים את השליחות שלנו. התזמורת קמה, במקור, כדי לשמר ולפאר את המורשת של יהדות צפון אפריקה, שזה אחד הענפים החשובים שלנו, אבל בד בבד, יחד עם זה, אנחנו עוסקים בהמון ענפים אחרים.

"כל מה שנכנס תחת ההגדרה של מוזיקה קלאסית מן המזרח, מוזיקה מצרית, עירקית, פרסית, מוזיקה ים תיכונית כמו פלמנקו, שירה צרפתית, וחיבורים בני זמננו, שזה באמת מה שחושף אותנו יותר לקהל הרחב. אנשים מגיעים אלינו בשביל החיבורים האלה שעשינו בדיסק עם דיוויד ברוזה או עם כנסיית השכל, במופעים שעשינו עם אישתר או עם אנריקו מסיאס, שבעקבותיהם אנשים שנחשפים יותר למיינסטרים הגיעו לשמוע מה אנחנו עושים ומגיעים לשמוע אותנו גם בדברים האחרים." 
 
  



"קונצרט סליחות עם זמרים יהודים ומוסלמים"
 
החיבור החדש הכניס גם מעורבות כלשהי של הגורמים החדשים בבחירות האמנותיות שלכם?

"מעורבות במובן החיובי של המילה. זו הפעם הראשונה שאנחנו חווים עירייה שיש בה אגף תרבות מסודר ואמתי ויש מערכת יחסים מפרה, ובעקבות שיתוף הפעולה איתם נעשה, למשל, בערב של ערב יום כיפור קונצרט סליחות גדול בכיכר ספרא, מול 3000 איש, עם זמרים יהודים ומוסלמים. זו יוזמה שבאה מהעירייה, וזה משהו שהולך להיות פרויקט מאד יפה."

ומה כולל רפרטואר השנה החדשה של התזמורת?

"בעונה החדשה של התזמורת, שתתחיל בנובמבר, נציג קונצרט של פלמנקו עם הפייטן שמעון סיבוני וזמר הפלמנקו מספרד אלפונסו קיד, ונגן הסקסופון זיו סלמה שינגן יצירות סולו, קונצרט שני יעסוק בשנסונים צרפתיים בעיבודים אנדלוסיים מערביים, עם דוד ד'אור ואלה דניאל וסולנית המפוחית אריאל ברט, הקונצרט השלישי הוא 'לילות פרס', מיטב להיטי קלאסיקת הפופ הפרסי של שנות השבעים של לפני המהפכה, עם לירז צ'רכי, עם אלירן ועם נגן כלי הפריטה אביב בכר, ונסיים בקונצרט הוקרה לשניים מענקי המוזיקה העממית המרוקאית, סלימן אל מגריבי ואלברט סויסה, ובקונצרט הזה ישירו הסולן הראשי של התזמורת אמיל זריהן, הזמרת נטע אלקים ומקסים קרוצ'י שמגיע במיוחד ממרוקו." 
 

תיאטרון-ירושלים-יחצ.gif
תיאטרון ירושלים (תמונת יח"צ)



26/06/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע