סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
תיאטרון
לוח האירועים 2024 מרץ 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
ארכיון תיאטרון חיפה
 
נירנברג
 
 
מאת: ריצ'רד נורטון טיילור
תפעול תאורה: אילן חצור
בימוי: יגאל עזרתי
תאום אמנותי: יחיאל אורגל
תחקיר ועריכה: גילה להט
משתתפים: יוסף אבו-ורדה , רזיה ישראלי , אברהם סלקטר , נורמן עיסא , יונתן צ'רצ'י , רודיה קוזלובסקי

משך הופעה: כשעה ללא הפסקה
 
תמונות היכן ומתי

מחזה תיעודי יוצא דופן. התמליל מבוסס על הפרוטוקולים של משפט נירנברג (נובמבר 1945-אוקטובר 1946), בו נשפטו מנהיגי גרמניה הנאצית, עם תום מלחמת העולם השניה.
המחזה מתמקד בדמויותיהם של חמישה נאשמים, מנהיגים נאצים בולטים, המאפיינים אב-טיפוס של המשטר הנאצי: הרמן גרינג, פלדמרשל קייטל, אלפרד רוזנברג, רודולף הס, אלברט שפאר.
המחזה מתרכז בעדויותיהם של חמישה, ממחיש בלי לפרש את הטקסט ההיסטורי,לא רק את גודל הפשע הנאצי, אלא גם את ההתכחשות אליו.
מפגש דרמטיעם מציאות הסטורית אשר אינו מוביל לקטרזיס, אלא לתהיות קשות על טבע האדם המודרני ועל טיב המעשים שהוא יכול לבצע.

משפט נירנברג היה המשפט המרכזי והגדול בהיסטוריה שנועד להעניש באמצעות ערכאה בלתי תלויה ובעלת צביון בין-לאומי, ראשי משטר, ממשלה וצבא, האחראים לפשעים שנעשו במסגרת מדיניותם, וזאת לא בהוצאה להורג לפי הכרעת המנצחים, כפי שדרשו תחילה הסובייטים, ואף לא בשיפוט מהיר, אלא לפי כללי דין וצדק ומתן הגנה ניאותה לנאשמים.
על כס המשפט ישבו שופטים, שלמרות היותם אזרחי מדינות שניצחו במלחמה, ארצות הברית, ברית המועצות, בריטניה וצרפת, ומונו מטעם ממשלותיהם, נתבקשו לפעול לפי מצפונם ולפי הדין.

המעצמות שמינו את השופטים, גם הקימו מנגנון חקירה וקטגוריה שהיה כפוף לדיני חוקת בית הדין. עם המנגנון הזה שיתפו פעולה גם נציגי מדינות שנכבשו בידי גרמניה הנאצית, כגון פולין, נורווגיה ובלגיה, ונציגי הסתדרויות לא ממשלתיות בחזקת "ידידי בית המשפט" (Amici Curiae). במעמד כזה זכה ה"קונגרס היהודי העולמי" בשל תפקידו כנציג העם היהודי, שבניו היו קורבנות של רדיפת הנאצים.

משפטם של 22 ראשי השלטון הנאצי נערך באוקטובר 1945 ונמשך עד אוקטובר 1946 בפני בית הדין הצבאי הבין-לאומי. המשפט אמור היה להיערך בברלין, ואומנם, שם נפתח מושבו ב 18 באוקטובר 1945, אך בשל קשיי אכסון בבירתה ההרוסה של גרמניה נערך המשפט בנירנברג, וזאת גם בשל סמליותו של המקום שהיה מעוז של הנאצים, שבו נערכו כנסי המפלגה ושנודע לשימצה בחוקי הגזע הנושאים את שמו (חוקי נירנברג).
בהצהרותיהן בעיצומה של המלחמה, הבהירו בעלות הברית לעולם כולו ולפושעים עצמם, את נחישות החלטתן להעניש את מבצעיהם של פשעי המלחמה. ההצהרות העיקריות בדבר ההחלטה להעניש את פושעי המלחמה, ובכללן ההצהרות שהכירו במפורש את הפושעים האחראים לשואה, היו הצהרות ארמון סיינט ג''יימס מיום 13 בינואר 1942; הצהרת מוסקווה של שלוש המעצמות מיום 1 בנובמבר 1943; ההחלטה בדבר הקמתה של ועדת האומות המאוחדות לפשעי מלחמה; ובמיוחד אמנת לונדון מיום 8 באוגוסט 1945.
בית הדין הצבאי הבין-לאומי, שפט במשפט נירנברג 22 ממנהיגיה המדיניים של גרמניה הנאצית, מפקדי צבאה וראשי כלכלתה, ואלה הם: הרמן גרינג, רודולף הס, יואכים פון ריבנטרופ, וילהלם קייטל, ארנסט קלטנברונר, אלפרד רוזנברג, הנס פרנק, וילהלם פריק, יוליוס שטריכר, פריץ זאוקל, אלפרד יודל, מרטין בורמן, פרנץ פון-פפן, ארתור סיס-אינקורט, אלברט שפר, קונסטנטין פון-נוירט, הילמר שכט, ולטר פונק, קרל דניץ, מפקד הצי שהיטלר לפני התאבדותו מינהו ליורשו, אריך רדר, מפקד הצי עד 1943, בלדור פון-שירך, מנהיג היטלר-יוגנד וגאולייטר של וינה, והנס פריצשה, הממונה על התעמולה ברדיו.

למעשה נועדו גם רוברט לי וגוסטב קרופ פון-בולן אונד הלבך לעמוד למשפט, ואולם לי התאבד בכלאו וקרופ לא עמד למשפט בגלל מחלה. הנאשמים הואשמו אישית על פי סעיף 6 של אמנת לונדון, שזה לשונה:

סעיף 6. בית הדין שיוקם על פי האמנה הזאת, כאמור בסעיף 1, לשם שפיטתם של פושעי המלחמה העיקריים מארצות ה"ציר" באירופה וענישתם, יהיה מוסמך לשפוט ולהעניש כל אדם אשר במסגרת פעולתו למען האינטרסים של מדינות ה"ציר" באירופה, בין כיחיד ובין כחבר ארגונים, ביצע פשע כלשהו מן הפשעים האלה:
המעשים האלה, או כל אחד מהם, הם פשעים הכלולים בתחום שיפוטו של בית הדין וחלה עליהם אחריות אישית:
א. פשעים נגד השלום, דהיינו, תיכנון, הכנה וייזום של מלחמת תוקפנות או ניהולה, או ייזום וניהול של מלחמה בניגוד להסכמים או להתחייבויות, או השתתפות בתוכנית משותפת או בקשר לעשיית אחד מכל המעשים הללו;
ב. פשעי מלחמה: דהיינו, פגיעות בחוקי המלחמה או במנהיגיה. הפגיעות הללו כוללות את הדברים האלה, אך אינן מוגבלות להן בלבד: רצח אוכלוסיה אזרחית של שטחים כבושים או בשטחים ההם, או פגיעה בהם או הגלייתם לעבודת כפייה או לכל מטרה אחרת; או פגיעה בשבויי מלחמה או במלחים; הוצאת בני-ערובה להורג; שדידת רכוש ציבורי או פרטי; הרס פרוע של הרים, עיירות וכפרים; או גרימת חורבן והרס בלא כל צורך צבאי.
ג. פשעים נגד האנושות: דהיינו, רצח, השמדה, שעבוד ומעשים בלתי אנושיים אחרים שנעשו נגד אוכלוסייה אזרחית לפני המלחמה או במהלכה; או רדיפות מטעמים מדיניים, גזעיים, או דתיים בעשת עשיית פשע כלשהו שבתחום שיפוטו של בית-הדין הזה או בקשר לעשיית אותו פשע, בין שהדבר נחשב לפגיעה בחוקיה הפנימיים של המדינה שבה בוצע הפשע ובין שאינו נחשב לפגיעה בהם.
המנהיגים, המארגנים, היוזמים והשותפים שנטלו חלק בעיצוב או בהוצאה לפועל של תוכנית משותפת או של קשר לעשיית אחד מכל הפשעים הללו, אחראים לכל הפעולות של כל אדם הקשורות בהוצאת תוכנית מעין זו אל הפועל.

בפסק הדין, שניתן ב- 30 בספטמבר ולמחרת ב1- באוקטובר 1946, נידונו 12 מהנאשמים למיתה: גרינג, ריבנטרופ, קייטל, קלטנברונר, רוזנברג, פרנק, פריק, שטרייכר, זאוקל, יודל, בורמן וסיס-אינקוורט. דינו של בורמן, שלא נתפס, נפסק בהיעדרו; גרינג התאבד בכלאו, ושאר העשרה נתלו (16 באוקטובר 1946).
הס, פונק ורדר נידונו למאסר עולם; שפר, נוירט, דניץ ושירך נידונו לתקופות מאסר שבין עשר ל20- שנה; פפן שכט ופריצשה זוכו. בית הדין התעלם מן האשמות שבכתב האישום בדבר קשירת קשר מצד הנאשמים לעשיית פשעי מלחמה, ודן רק בתוכניתם המשותפת להכין ולנהל מלחמת תוקפנות, בהתחשב בכך שרק אגב פשעים נגד השלום נעשו גם שאר הפשעים. עם זאת לא היה לבית הדין כל ספק, שעל-פי חוקתו כל המנהיגים, המסיתים והמסייעים לדבר עבירה שהשתתפו בהחלטה או בביצוע תוכניתם המשותפת, או בקשר לעשיית הפשעים, אחראים לא רק למעשיהם הם, כי אם גם לכל הפשעים מסוג זה שפשע כל אדם במסגרת ההוצאה לפועל של התוכנית והקשר הללו. על פשע זה של השתתפות בארגון פלילי של פושעים נאצים הוחלט, כדי למנוע את התחמקותם מנתינת הדין, גם אם לא יהיה אפשר להוכיח את אחריותם הספציפית למעשי הפשע עצמם.
בין הדין הבינלאומי סירב לקבל את תביעת הקטגוריה להכריז לארגונים פליליים גם את ממשלת הרייך, את המטה הכללי ואת הפיקוד העליון של הצבא הגרמני.
השופט הסובייטי, רב אלוף רומן רודנקו, יצא בדעה חולקת על כך. לעומת זאת הכריז בית הדין כארגונים פליליים את צמרת המפלגה הנאציונל-סוציאליסטית, הס"ס, הגסטפו והס"א. גם הקטגוריה עצמה הוציאה סוג של מועסקים (מינהליים גרידא) במשטרה וחברים שונים בקבוצות מפלגתיות וממלכתיות, מגדר המואשמים בהשתתפות נפשעת בארגונים הפליליים הללו, וזאת כדי להסיר כל צל של ספק כאילו עומד מישהו לדין לפי עקרון האחריות הקיבוצית.

בית הדין קבע עמדה ברורה בעניין האחריות לפשעים שנעשו על-פי פקודות, בשים לב לכך שרבים מהפשעים נעשו לא ביוזמתם האישית של הפושעים, אלא לפי מדיניות הרייך וצווי מנהיגיו, ובהפעלת סמכויות שלטוניות של הנוגעים בדבר.
לדיוק בעניין זה נודעת חשיבות רבה, בין השאר משום שהתברר שאף משמעת הברזל בהיררכיה הנאצית לא הוציאה מכלל אפשרות הימנעות ממעשי זוועה.

חוות דעת, שהוגשה למושבעים בבית הדין הארצי באולם שבמערב גרמניה ב1958-, מאשרת שאי-מילוי פקודות רצח מצד חברי הס"א וארגוני משטרה שונים, לא היה בגדר סיכון והקרבה עצמית. סעיף 8 של חוקת בית הדין הבינלאומי נוסח גם בשים לב להתראות ולהזהרות אין ספור של בעלות הברית, שלא רק "מעשי מדינה", אלא גם הסתמכות על פקודת הממשלה ונציגיה לא תפטור את הנאשמים מאחריות, אך היא עשויה להיחשב לנימוק להקלת העונש. המדובר בכלל שכבר גובש דורות רבים, מצא ביטויו בקודקסים אזרחיים וצבאיים של מדינות שונות ובפסיקה של מוסדות שיפוט, לרבות גרמניים, וכמובן במדע המשפט הפלילי והבינלאומי, הנוגע לדיני מלחמה ומנהגיה.

העדויות שהושמעו במשפט נירנברג, המסמכים שהציגה הקטגוריה וכל התיעוד, הם מקור ראשון במעלה ללימוד השואה ולמאמצים הדרושים למנוע את הישנותם בצורה כלשהי לגבי קבוצה חברתית או לאומית כלשהי, במיוחד במאבק עם תחיית האנטישמיות, מתוך שינוי הנמקתה וצורות ההפליה של זרים בארצות שונות.


מחיר עיר שם האולם שעה יום תאריך

 
תגובת גולשים (0 תגובות)  
הוסף תגובה   לכל התגובות

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע