סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 דצמבר 
א ב ג ד ה ו ש
1011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ גדי ביטון – על מחול ודמוקרטיה
 

 
 
פרויקט 'דמוקרטיה' הוא פרויקט חינוכי. ילדים נכים יתופפו במופע, יופיעו אנשים מוגבלים, זוגות חד מיניים, שחורים ולבנים, בקיצור כל מה שאנחנו דורשים מעצמנו כחברה – לשמור על יוצאי הדופן."
המנהל האמנותי המצליח של פסטיבל כרמיאל חושף את הנוער לשוויון זכויות והבנת הדמוקרטיה. ריאיון


המלך הבלתי מעורער
 
פסטיבל מחול כרמיאל, פסטיבל המחול הישראלי הגדול בעולם, יתקיים בפעם ה-36 בין התאריכים 3-1 באוגוסט 2023. כרבע מיליון רוקדים מהארץ ומחו"ל צפויים לפקוד השנה את הפסטיבל, בו משתתפים כ-3000 רקדני להקות מחול מכל הארץ אשר מופיעים באירועי הפסטיבל השונים תחת ניהולו האומנותי של גדי ביטון.

ביטון, המנהל ביד רמה את אירועי הפסטיבל זו השנה השלישית (אם לא לוקחים בחשבון את שנת קורונה באונליין), העלה את קרנו של תחום ריקודי העם, שסבל ממוניטין מאובק ומיושן, בשנת 2008 כשארגן אירוע הרקדת זוגות לכבוד חגיגות ה-60 למדינה, שנכנס לספר השיאים של גינס כהרקדה הגדולה בעולם.

כיום נחשב ביטון למלך הבלתי המעורער בתחום ריקודי העם, כשהפך אותם לאירועים עכשוויים ועתירי פירוטכניקה, עם עירוב של זמר ישראלי נוסטלגי, מוזיקה עדכנית, וזמרים אורחים. בנוסף, מדי פסטיבל בוחר ביטון נושא מרכזי שסביבו הוא בונה את אירועי המחול. 
 

עיצוב: אמיר בסו, צילום: דרור גיל, להקת הדרי רחובות



"הריקוד נידה אותי מהבית"
 
הוא נולד למשפחה חרדית, והיה בחור ישיבה כשגילה את המחול והוקסם עד אין קץ. "ראיתי אנשים רוקדים וזה הטריף אותי", הוא משחזר. "זה הסיט אותי מהעולם התורני ומאז אני שבוי בקסם המחול".

ואיך המשפחה שלך הגיבה למעבר?
 
"קשה. אבא שלי לא דיבר איתי המון שנים. מאז שעזבתי את הבית ועד שהתחתנתי. ואז שכנעו אותו לבוא לחתונה."
 
בתחום המחול יש נטייה לזלזל בריקודי עם. מה בדיוק משך אותך בזה?

"מבאס אותי שקשה להסביר לאנשים את ההרגשה כשאתה רוקד במקום כזה. מי שאוהב שירה עברית, ספורט ותנועה, ובעיקר בעידן המנוכר שלנו אוהב בילויים חברתיים, זה יתאים לו בדיוק. אתה מתראה עם רקדנים אחרים, בונה מעגלים חברתיים שמתרחבים גם מעבר למחול למסגרות אחרות וזה נהיה האבן השואבת שלהם.

"הריקוד אפשרי לכל אדם בכל גיל. אפשר לעשות את זה בכל שלב ומשתתפים אצלנו מילדים ועד אנשים בגיל 80. יש הרמוניה מאוד מיוחדת בריקוד. רוקדים אנשים קשי יום לצד בעלי אמצעים ועולם מחזיקים ידיים כשווים, לא שיפוטיים. זה מקום שמאוד נעים להיות בו". 
 


גדי ביטון, צילום: שירעד שליט



תנו לאווטארים לרקוד

 
בשלוש השנים שאתה מנהל את הפסטיבל, איזה שינויים הכנסת?

"מאז שנכנסתי, ואני אומר את זה בשיא הצניעות, נכנס הרבה תוכן לאירועים והם מבוססים על סיפורים עם עלילה. קודם פשוט היו מעלים ומורידים ריקודים, עכשיו בכל קשור לנושא עם סיפור וזה גורם לאנשים להתעניין במופע כולו ולא רק בחלקו".

מה הנושא השנה?

"השנה אנחנו חוגגים מאה שנים לריקוד העם הראשון. הא חובר על ידי ברוך אגדתי ונקרא 'הורה אגדתי', ושם בעצם החלה התנועה של ריקודי העם. הוא הסתובב בקיבוצים ולימד את היישוב היהודי לרקוד, וכל מי שעבד בשדה ובכרם הפך לשגריר וככה חוברה תרבות שהיא בעצם הדבר היחיד שנולד כאן. אין לנו הרבה דברים שהומצאו פה וריקודי העם זה אחד מהם. והוא ממשיך להתקדם ולהתפתח ולהתאים את עצמו לזמן ולסביבה במופע 'הורה מאה' יופיעו גם עילי בוטנר וילדי החוץ הגבעטרון,יזהר כהן ולהקות צבאיות.

"רוב המופעים ייסובו סביב הסיפור של מדינת ישראל במאה השנה האלה מ-1920 ועד היום. גם האירועים ההיסטוריים, גם התפתחות התלבושות, התפיסה הוויזואלית, המוזיקלית – כל ההתפתחות שעברנו במאה השנים האחרונות. והמעבר בזמן לא נגמר היום, אני ממשיך עם זה גם עשר שנים קדימה ומדמיין איך ייראה הפסטיבל".
 
איך?

"אני חושב שאנשים בקושי יזוזו ויתנו לאווטארים שלהם לרקוד".

פסטיבל כרמיאל, צילום: אלכס הובר
  
 
דמוקרטיה ושואה
 
 
מה עוד נראה על הבמה השנה?
 
"יש לנו פרויקט של בני נוער שנקרא 'המגמה' שמייצר כוריאוגרפים חדשים. בחרנו עבודות מצטיינות וכוריאוגרפים ידועים יבואו לראות ולחוות דעה.

"פרויקט נוסף של בני נוער נקרא 'דמוקרטיה' וזה פרויקט חינוכי. כל כוריאוגרף עושה ריקוד על נושא שקשור לדמוקרטיה – משרדים ממשלתיים וכדומה, כדי לחשוף את בני הנוער לאספקטים של זכויות אדם, שוויון זכויות. ילדים נכים יתופפו במופע, יופיעו אנשים מוגבלים, זוגות חד מיניים, שחורים ולבנים, בקיצור כל מה שאנחנו דורשים מעצמנו כחברה – לשמור על יוצאי הדופן". 


 
הפרויקט הזה קשור לאירועים הפוליטיים שקורים בתקופה הזו?

"האמת שזה קרה לגמרי במקרה. ההחלטה הייתה בכלל בנובמבר, לפני כל האירועים ובבסיס שלה הייתה מחשבה חינוכית שקשורה לכך שבני נוער לא יודעים מה מותר ומה אסור. ביקשתי מכל להקה לעשות דיון ולהחליט על מה לדבר. אם זה היה קורה היום הייתי צריך לוותר על הפרויקט כי זה נושא מאוד שנוי במחלוקת והפסטיבל אמור לתת לאנשים מכנה משותף.
 
"מה שכן הצלחתי להכניס לפסטיבל אחרי כמה שנים של כשלונות זה מופע על השואה בשם 'נעל אדומה'. הייתה התנגדות לזה בגלל שזה לא שמח אבל אני האמנתי שיש כאן ערך חינוכי מאוד חשוב. במרכז המופע עומדות יצירות מחול המוקדשות לאנשים ולסיפורים מהשואה: החוויות, הזיכרונות והמראות שנצרבו. אני מאוד גאה על ההצלחה הזו". 



צילום: גיל דרור

קרן פלס, עידן רייכל ואליאב זוהר

 
יש עוד אטרקציות בפסטיבל?

"הרבה. פתחתנו תחרות כוריאוגרפיה שבה מיטב היוצרים במחול הישראלי מקדישים יצירות לשירים של היוצרת  קרן פלס ובהשתתפותה, לצד הזמרת שי המבר ובהנחיית יעל בר זוהר. המופע הזה ישודר ב'וואלה' ב-22 מוקדים בעולם עם שופטים מקצועיים שבוחרים את מנצח התחרות והקהל יכול להצביע ולבחור את חביב הקהל.
 
"חוץ מזה יש לנו ערב שעוסק בחלומות יצירות מחול מקוריות בהשתתפות רוחמה רז ואליאב זוהר ובכיכובו של עידן רייכל שגם מספר וגם שר. אלה סיפורי חלומות ושאיפות שמובאים אל הבמה ביצירה מקורית וייחודית, בכל הרמות – מהרמה הבינלאומית ועד לרמה הכי אישית. ויש עוד מופעים ואירועים שווים ומעניינים: ריקודי נשף, מחול מזרחי, סיפורים לילדים ועוד ועוד. תבואו!" 



קרן פלס, צילום: שילת מזרחי  
  

הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 3-1 באוגוסט 2023. מחירון כרטיסים מופעי אמפי   :   30 – 100 ₪.

 



28/07/2023   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע